ΑΘΗΝΑ
08:24
|
20.04.2024
Σπάνιος θησαυρός άνω των 200 ετών βρίσκεται στο λαογραφικό μουσείο της Λίνδου, στη Ρόδο. Η διάσωσή του είναι εφικτή και επιβεβλημένη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν πας στη Ρόδο για τις καλοκαιρινές σου διακοπές προσπάθησε να κάνεις μία εκδρομή μέχρι την πανέμορφη Λίνδο με την θαυμαστή αρχαία της ακρόπολη. Αν καταφέρεις να φθάσεις ως εκεί τότε πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μία βόλτα και από το Λυδιακό Παραδοσιακό σπίτι του 18ου αιώνα της Σταματίας Ψαρρού.

Το παραδοσιακό Λυδιακό Σπίτι θα το βρεις σε ένα από τα σοκάκια της Λίνδου λίγο μετά τον περίφημο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 13ου αιώνα με τις εξαιρετικά σπάνιες αγιογραφίες.

Μπαίνοντας στην ασβεστωμένη καθαρή αυλή του μικρού σπιτιού-μουσείου μην επικεντρώσεις την προσοχή σου μόνο στα τουριστικά αναμνηστικά που θα βρεις σε άφθονη ποσότητα και ποικιλία λίγο μετά την είσοδό σου στο χώρο. Μπες στο Λυδιακό σπίτι που, όση ζέστη και να κάνει εκείνη τη μέρα, θα είναι πάντα δροσερό και φιλόξενο.

Μπροστά σου θα δεις δεκάδες χρηστικά αντικείμενα από τα παραδοσιακά χωριάτικα σπίτια της οικογένειας του νησιού, όπως πιάτα και πιατέλες, κεραμικά αγγεία, μεταλλικά χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά έπιπλα μοναδικής αξίας.

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως μέσα σε όλα αυτά το μάτι σου θα αιχμαλωτιστεί από τη μοναδική ομορφιά ενός λαϊκού έργου τέχνης απαράμιλλης αξίας (λαογραφικής και ιστορικής). Πρόκειται για έναν νυφικό λινό σκέρβερη ηλικίας τουλάχιστον 200 ετών.

Κεντημένος από το χέρι άξιων γυναικών που το παρέδωσαν η μία γενιά στην άλλη εξιστορώντας, με τη βελόνα και την κλωστή, την ιστορία της οικογένειας θα σε εντυπωσιάσει με τα ζωηρά χρώματα που εξακολουθεί να έχει μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Όμως ακόμη πιο πολύ θα σε εντυπωσιάσει ο μοναχικός , «Δονκιχωτικός» αγώνας που δίνει επί χρόνια η καρδιά και η ψυχή του Λυδιακού λαογραφικού μουσείου, η κυρία Σταματία Ψαρρού που πασχίζει να βρει σωστή, επαγγελματική βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων ώστε να συντηρήσει και να διατηρήσει σωστά τον νυφικό σκέρβερη εξασφαλίζοντας την παραμονή του στα χέρια της οικογένειάς της και στο μικρό λαογραφικό μουσείο της!

Ως σήμερα η κυρία Σταματία Ψαρρού παραμένει αβοήθητη. Οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ως σήμερα καταφέρει να τη βοηθήσουν προβάλλοντας διάφορα γραφειοκρατικά και οικονομικά προσχήματα.

Η ίδια παρά την πίεση δεν θέλει να ενδώσει σε πιέσεις ή προτάσεις για την δωρεάν παραχώρηση αυτού του μοναδικού λαογραφικού θησαυρού (που όμοιοί του υπάρχουν δύο ή τρεις σε όλη τη χώρα…) σε κάποιο ιδιωτικό μουσείο στην Αθήνα ή να το παραδώσει απλά έναντι ευτελούς ποσού μερικών χιλιάδων ευρώ όταν η ετήσια συντήρηση αυτού του καταπονημένου από τον χρόνο υφάσματος κοστίζει…12.000 ευρώ.

Παρά τα εμπόδια η Σταματία Ψαρρού δείχνει αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει ο θησαυρός αυτός στην οικογένειά της και εν επεκτάσει στη γειτονιά της, στο χωριό της Λίνδου, στο νησί της.

Οι αρμόδιες αρχές ας επανεξετάσουν την υπόθεση. Και ας σκύψουν με την προσήκουσα αγάπη και σεβασμό μπροστά σε έναν σπάνιο λαογραφικό θησαυρό που είχε καταγραφεί για την ομορφιά και τη σπανιότητά του ήδη από τη δεκαετία του 1950 σε ρεπορτάζ του γνωστού περιοδικού National Geographic.

Η παράδοση είναι οι ρίζες μας.

Ας μην τις χαραμίσουμε δίνοντάς τες βορά στο πέρασμα του χρόνου ενώ υπάρχουν σημαντικές τεχνολογικές δυνατότητες να τις διατηρήσουμε αναλλοίωτες σαν κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα