ΑΘΗΝΑ
10:41
|
16.04.2024
Στο στόχαστρο η δεινή θέση του πρωθυπουργού και η αδυναμία του να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση για τις υποκλοπές, περιοριζόμενος αποκλειστικά σε απομακρύνσεις προσώπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου εξακολουθεί να συγκεντρώνει η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών, έπειτα μάλιστα από την αλαζονική παρουσία του στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αναγκάστηκε να του υπενθυμίσει πως «δεν έρχεστε στο Κοινοβούλιο ως τιμητής, έρχεστε ως υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα. Είστε κατηγορούμενος για μία πρωτοφανή θεσμική και δημοκρατική εκτροπή».

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Guardian και φέρει την υπογραφή της Helena Smith, οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας συγκρίνονται με το πολιτικό μέλλον της χώρας, το οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «αρχίζει να διαγράφεται ολοένα και πιο σκοτεινό» ενώ ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται ως «πανταχόθεν βαλλόμενος». Την ίδια ώρα, η αδυναμία του πρωθυπουργού να εκστομίσει τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τίθεται στο επίκεντρο, «με δυνητικά δραματικές επιπτώσεις για την κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους».

*To άρθρο μεταφράστηκε αυτούσιο από τον ιστότοπο του Guardian όπου δημοσιεύτηκε αρχικά:

Καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές κατέκλυσαν την Αθήνα επί σειρά ημερών την προηγούμενη εβδομάδα, σηματοδοτώντας το δραματικό τέλος σε ενός καλοκαιριού που κατά τα άλλα δυναμιτίστηκε από τις συζητήσεις περί κατασκοπευτικού λογισμικού, κυβερνο-εκβιαστών, παρακολουθήσεων και υποκλοπών.

Και ενώ ο ήλιος έκανε και πάλι την εμφάνισή του την Παρασκευή, το κλίμα παρέμενε ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς στο πρόωρα συγκληθέν ελληνικό κοινοβούλιο τέθηκε προς συζήτηση ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, με τις εν λόγω πρακτικές, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την περίοδο της χούντας, να έχουν σοκάρει τη χώρα και να εγείρουν έντονη δυσπιστία στην καρδιά της ΕΕ, η οποία παρακολουθεί εμβρόντητη.

«Όταν την πληροφορήθηκα, δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος», δήλωσε στους βουλευτές ο απειλούμενος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προσπαθούσε να δικαιολογήσει πώς ο πολιτικός του αντίπαλος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ηγείται του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) η οποία τελεί υπό τον έλεγχό του.

«Όμως, οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του ολισθήματος δεν θα πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό έργο της ΕΥΠ», ανέφερε.

Εν μέσω φωνών που απαιτούν την παραίτηση του Κ. Μητσοτάκη και μιας εξέτασης σε επίπεδο κοινοβουλίου που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, η ασυνήθιστα έντονη αντιπαράθεση άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με δυνητικά δραματικές επιπτώσεις για την κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

«Εσείς δώσατε την εντολή παρακολούθησής του», τον κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τον ηγέτη της χώρας για τις φαινομενικά εγκληματικές του ενέργειες.

«Θέλατε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων στο τρίτο [μεγαλύτερο] κόμμα, ώστε να διασφαλίσετε πολιτικές εξελίξεις, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής που απαιτεί συνεργασίες».

Στην ίδια κατεύθυνση με τον καιρό, το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας αρχίζει να διαγράφεται ολοένα και πιο σκοτεινό.

Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, μετά την παρατεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση της χώρας, ο 54χρονος Κ. Μητσοτάκης, είχε θεωρηθεί ως ένα άτομο εμπιστοσύνης, ένας συντηρητικός φιλελεύθερος που συνοδευόταν από ένα σπάνιο success story από την ευρωπαϊκή δεξιά.

Οι φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του και ο εκσυγχρονιστικός του ζήλος βρήκαν ανταπόκριση στις δυτικές πρωτεύουσες, οι οποίες ανακουφίστηκαν από το γεγονός ότι η επιβαρυμένη με χρέη χώρα, η οποία κάποτε θεωρούνταν ως η χαμένη υπόθεση της ΕΕ, προσέλκυε και πάλι κεφάλαια και επενδύσεις.

Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι χειροκρότησαν τις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα πολιτικές ενός πολιτικού που όχι μόνο θεωρείται ως φωνή της λογικής στην Ευρώπη (καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρά τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς της Αθήνας με τη Μόσχα), αλλά και ενός ανθρώπου που φαινόταν να απολαμβάνει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις πολλαπλών κρίσεων.

Στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη, η ΕΕ είχε έναν εταίρο που είχε κερδίσει επαίνους για τον χειρισμό της πανδημίας και ήταν πρόθυμος να μιλήσει σκληρά για το μεταναστευτικό, ενώ χειριζόταν με ψυχραιμία έναν ολοένα και πιο απρόβλεπτο ομόλογό του στην Τουρκία.

Αλλά μετά από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων εμφανιζόταν αψεγάδιαστος, ο πρώην οικονομολόγος με σπουδές στις ΗΠΑ βρίσκεται σε δεινή θέση.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να παρομοιάσει το σκάνδαλο κατασκοπείας με το Watergate και καθώς οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται κατηγορούμενος για την διαχείριση ενός κρατικού μηχανισμού, οι τακτικές του οποίου θυμίζουν περισσότερο συνθήκες ψυχρού πολέμου παρά μια ακμάζουσα σύγχρονη δημοκρατία.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος του τρόπου διακυβέρνησής του, που συγκεντρώνεται γύρω από μια μικρή ομάδα πιστών συμβούλων και βοηθών, με τους υπουργούς να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής,  αναδύει όλο και περισσότερο σε κατηγορίες για αλαζονεία.

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2019, ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τον έλεγχο της ΕΥΠ, η οποία προηγουμένως βρισκόταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Τον περασμένο μήνα, προέκυψε ότι το κινητό τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη όχι μόνο παρακολουθούταν επί τρεις μήνες από την ΕΥΠ, κατά την προετοιμασία της εκλογής του ίδιου ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε παγιδευτεί και με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαβάζει κρυπτογραφημένα μηνύματα και να μετατρέπει ένα τηλέφωνο σε συσκευή ακρόασης, εάν το θύμα κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο.

Η παρακολούθηση της ΕΥΠ ξεκίνησε περίπου την ίδια στιγμή που η απόπειρα κατασκοπευτικού λογισμικού Predator απέτυχε, καθώς ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης ευρωβουλευτής, αγνόησε το clickbait.

Την Παρασκευή, ο Κ. Μητσοτάκης απέρριψε κάθε υπόνοια για επένδυση της κυβέρνησής του στο διαβόητο κατασκοπευτικό λογισμικό, επαναλαμβάνοντας τις επανειλημμένες διαψεύσεις αξιωματούχων.

Το κακόβουλο λογισμικό ανακαλύφθηκε όταν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της χρονιάς ο Ν. Ανδρουλάκης έστειλε το τηλέφωνό του στη μονάδα κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ελεγχθεί. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ζητά τώρα απαντήσεις, άφησε υπαινιγμούς σχετικά με τη χρονική συγκυρία των δύο προσπαθειών υποκλοπής.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το Predator» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. «Είναι όμως η ταυτόχρονη παρακολούθηση [από EYP και Predator], μέσα σε λίγες ημέρες, καθαρή σύμπτωση;»

Ο πολιτικός δεν αποτελεί το μοναδικό θύμα: Τον Απρίλιο, το Citizen Lab με έδρα το Τορόντο βρήκε στοιχεία σχετικά με τη χρήση του Predator προκειμένου να παγιδεύσει το τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη, ενός δημοσιογράφου γνωστού για τις έρευνές του στον ελληνικό τραπεζικό και επιχειρηματικό κόσμο. Όπως και ο Ν. Ανδρουλάκης, ο Θ. Κουκάκης έχει κινηθεί νομικά.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχασε χρόνο για την επίρριψη ευθυνών σε τρίτους. Με δύο παραιτήσεις-σοκ αυτόν τον μήνα, ο ηγέτης απομάκρυνε τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας και αποτελούσε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για την εποπτεία της ΕΥΠ.

Ο Γρ, Δημητριάδης, ο οποίος είναι επίσης ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη, ήταν ο άνθρωπος – κλειδί του Κοντολέων και ο κύριος αποδέκτης των αναφορών της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξαρχής απέφυγε να δώσει έστω και την παραμικρή εξήγηση για τον λόγο της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια εξήγειρε κύματα αγανάκτησης υποστηρίζοντας ότι ενώ η υποκλοπή ήταν νόμιμη και είχε εγκριθεί από υψηλόβαθμο εισαγγελέα, ο νόμος τον εμπόδιζε να αποκαλύψει τους λόγους της επισύνδεσης.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφησαν σκοτεινές αιχμές για εκβιασμό, δωροδοκία και υπεξαίρεση ως πραγματικά κίνητρα. Ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος θα ήταν πιθανός υποψήφιος σε περίπτωση μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού, σενάριο που έχει πλέον αποκλειστεί μετά τις αποκαλύψεις, πιστεύεται ότι δεν ήταν η προτιμώμενη επιλογή εντός του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση.

«Μας εξοργίζει το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στο γιατί τον παρακολουθούσαν», δήλωσε ο Θανάσης Γκλαβίνας, διευθυντής του κοινοβουλευτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ. «Ισχυρίζονται ότι έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας, άρα ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; Είναι κατάσκοπος; Αποτελεί απειλή; Πρέπει να μάθουμε. Είναι εξωφρενικό να ρίχνουν αυτές τις σκιές αμφιβολίας πάνω σε έναν άνθρωπο που, όταν έρθουν εκλογές, θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός».

Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Χελά

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα