ΑΘΗΝΑ
14:40
|
26.04.2024
Κινητοποίηση στον Πειραιά το απόγευμα της Κυριακής, με αίτημα να δοθεί τέλος στις δολοφονίες, τις επαναπροωθήσεις και τους βασανισμούς στα σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να δοθεί τέλος στις δολοφονίες, τις επαναπροωθήσεις και τους βασανισμούς στα ελληνικά σύνορα απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία, απαιτώντας την καθολική εφαρμογή του δικαιώματος στην ελεύθερη και ασφαλή μεταφορά, καθώς και σε αξιοπρεπή ζωή, και καλεί σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον Πειραιά την Κυριακή στις 7:30 το απόγευμα.

«Το Αιγαίο έχει εδώ και χρόνια μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Μάλιστα, τα περιστατικά προηγούμενων χρόνων με πνιγμούς μεταναστ(ρι)ών λόγω κρατικών ανεπαρκειών και καθυστερήσεων στη διάσωση, έχουν εδώ και καιρό δώσει τη θέση τους σε κρατικά εγκλήματα που άλλες φορές άμεσα και άλλες έμμεσα, προκαλούν δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών» τονίζει η Συνέλευση, συμπληρώνοντας πως «οι βίαιες επαναπροωθήσεις (pushbacks) από τη θάλασσα ή ακόμα και από το εσωτερικό των νησιών του Αιγαίου, πέρα από την ωμότητα και τη βιαιότητα που συμπεριλαμβάνουν, συχνά προκαλούν και δολοφονίες, όπως έγινε πρόσφατα στη Χίο όταν με βάση μαρτυρίες, το ελληνικό λιμενικό πέταξε στη θάλασσα άτομα, τρία από τα οποία πνίγηκαν, με τα δύο μάλιστα να έχουν φορεμένες χειροπέδες». 

«Η ελληνική ακτοφυλακή, υποστηριζόμενη από τη Frontex, επαναπροώθησε πάνω από 20.000 πρόσφυγες προς την Τουρκία μόνο το 2021, ενώ και το 2022 η κατάσταση παραμένει ίδια. Άνθρωποι εκτίθενται σκόπιμα στο θάνατο με το να μεταφέρονται στην ανοιχτή θάλασσα με βάρκες χωρίς μηχανές ή και με το να ρίχνονται στη θάλασσα για να πνιγούν, υφίστανται βία, βασανισμό σωματικό ή ψυχολογικό, κράτηση, αναγκαστική μεταφορά εκτός της χώρας χωρίς καν να μπορούν να αιτηθούν άσυλο κάτι που αποτελεί θεωρητικά θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Το εγκληματικό αυτό καθεστώς των συνόρων δεν πρόκειται να τελειώσει αν δεν του βάλουμε εμείς τέλος» καταλήγει το κείμενο του καλέσματος.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία:

Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών

Το Αιγαίο έχει εδώ και χρόνια μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Μάλιστα, τα περιστατικά προηγούμενων χρόνων με πνιγμούς μεταναστ(ρι)ών λόγω κρατικών ανεπαρκειών και καθυστερήσεων στη διάσωση, έχουν εδώ και καιρό δώσει τη θέση τους σε κρατικά εγκλήματα που άλλες φορές άμεσα και άλλες έμμεσα, προκαλούν δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών. Οι βίαιες επαναπροωθήσεις (pushbacks) από τη θάλασσα ή ακόμα και από το εσωτερικό των νησιών του Αιγαίου, πέρα από την ωμότητα και τη βιαιότητα που συμπεριλαμβάνουν, συχνά προκαλούν και δολοφονίες, όπως έγινε πρόσφατα στη Χίο όταν με βάση μαρτυρίες, το ελληνικό λιμενικό πέταξε στη θάλασσα άτομα, τρία από τα οποία πνίγηκαν, με τα δύο μάλιστα να έχουν φορεμένες χειροπέδες. 

Την ίδια ώρα, τα pushbacks του Αιγαίου αναγκάζουν χιλιάδες κόσμο να αναζητά άλλες διαδρομές αναζήτησης ασύλου ή ελευθερίας, οι οποίες είναι ακόμα πιο επικίνδυνες: είτε μέσω του ποταμού Έβρου όπου οι θάνατοι είναι ακόμα πιο συχνοί εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαικής Ένωσης στην στρατιωτικοποιημένη αυτή ζώνη, είτε μπαίνοντας σε βάρκες με προορισμό απευθείας την Ιταλία (για να γλιτώσουν δηλαδή τα ελληνικά pushbacks), το λεγόμενο “Calabrian route”, μια διαδρομή που λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση των βαρκών που χρησιμοποιούν και τα συχνά ανύπαρκτα διασωστικά μέσα που αυτές έχουν, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτή τη διαδρομή ακολουθούσαν και οι ναυαγοί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, σε ένα πρόσφατο περιστατικό από το οποίο υπάρχουν πάνω από 30 αγνοούμενοι οι οποίοι πρέπει να θεωρούνται νεκροί. Κάτι παρόμοιο είχε επίσης συμβεί τον περασμένο χειμώνα όταν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών είχαμε τρία πολύνεκρα ναυάγια, από τα οποία επίσης αρκετοί ναυαγοί παρέμειναν αγνοούμενοι, με κάποιους από αυτούς να τους ξεβράζει το κύμα σε νησιά του Αιγαίου ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Την ίδια διαδρομή ακολούθησε αυτή την εβδομάδα μια ομάδα Κούρδων πολιτικών προσφύγων που εγκλωβίστηκαν σε ημι-βυθισμένο σκάφος κοντά στη Ζάκυνθο ζητώντας βοήθεια για περισσότερες από 30 ώρες και διασώθηκαν μόνο όταν το περιστατικό πήρε μεγάλη έκταση. Η εγκληματική συνοριακή πολιτική Ελλάδας και Ευρώπης μπορεί να φανεί και στις προσπάθειες ανθρώπων να έρθουν από τα τουρκικά παράλια κολυμπώντας.

Ακόμα όμως και για τα άτομα που καταφέρνουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη καθώς οι πολιτικές του ελληνικού κράτους δεν σταματάνε να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, μιας και υπό τον φόβο των pushbacks και της αστυνομίας, αναγκάζονται να κρύβονται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Τον Ιούλιο, η 25χρονη Χούντα βρέθηκε νεκρή σε απομακρυσμένη περιοχή της Χίου μετά από μέρες όπου κρυβόταν μαζί με άλλα άτομα χωρίς νερό ή φαγητό, προκειμένου να μην σταλθούν με τη βία πίσω στην Τουρκία. Πριν το θάνατο της, κάποιος από τα άτομα στην προσπάθεια του να βρει αλλού φαγητό και νερό, συνελήφθη και αργότερα επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία, ενώ αργότερα χάθηκαν τα ίχνη δύο ακόμα γυναικών.

Και όλα αυτά ενώ στα χερσαία σύνορα του Έβρου, οι θάνατοι διαρκώς αυξάνονται, με πολλούς να μην μαθαίνονται ποτέ. Σε ένα περιστατικό που πήρε δημοσιότητα αναδεικνύοντας τη ρατσιστική, δολοφονική πολιτική των συνόρων με τον πιο ωμό τρόπο, 4 άτομα από ένα γκρουπ αρχικά 43 μεταναστ(ρι)ών έχασαν τη ζωή τους, ο ένας από το ξύλο και τους βασανισμούς που υπέστη από συνοριοφύλακες της ελληνικής πλευράς ή συνεργάτες τους, οι δύο από πνιγμό, ενώ τραγικό θάνατο βρήκε και η 5χρονη Μαρία από τσίμπημα σκορπιού ενώ παρέμεναν αβοήθητοι για μέρες σε νησίδα του Έβρου, με την ελληνική πλευρά να ασχολείται με το γεγονός και την τελικά διάσωση τους μόνο αφότου το θέμα πήρε μεγάλη έκταση ύστερα από το θάνατο του μικρού κοριτσιού.  

Η ελληνική ακτοφυλακή, υποστηριζόμενη από τη Frontex, επαναπροώθησε πάνω από 20.000 πρόσφυγες προς την Τουρκία μόνο το 2021, ενώ και το 2022 η κατάσταση παραμένει ίδια. Άνθρωποι εκτίθενται σκόπιμα στο θάνατο με το να μεταφέρονται στην ανοιχτή θάλασσα με βάρκες χωρίς μηχανές ή και με το να ρίχνονται στη θάλασσα για να πνιγούν, υφίστανται βία, βασανισμό σωματικό ή ψυχολογικό, κράτηση, αναγκαστική μεταφορά εκτός της χώρας χωρίς καν να μπορούν να αιτηθούν άσυλο κάτι που αποτελεί θεωρητικά θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Το εγκληματικό αυτό καθεστώς των συνόρων δεν πρόκειται να τελειώσει αν δεν του βάλουμε εμείς τέλος.

Να σταματήσουν οι Δολοφονίες, οι Επαναπροωθήσεις και οι Βασανισμοί στα ελληνικά σύνορα!

Δικαίωμα στην ελεύθερη και ασφαλή μεταφορά, σε αξιοπρεπή ζωή για όλες/όλους!

Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστριών!

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα