ΑΘΗΝΑ
03:16
|
26.04.2024
Κατ' αρχήν συμφωνία από τη Meta, για αποζημίωση στην περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων, προς όφελος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ το 2016.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία όσο αφορά στην συλλογική αγωγή που έχει κατατεθεί εις βάρος της για αποζημιώσεις, επειδή επέτρεψε σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής εταιρείας Cambridge Analytica, να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο την Παρασκευή, η Meta, κατέληξε σε ένα «σχέδιο κατ’ αρχήν συμφωνίας» και ζήτησε προθεσμία 60 ημερών για την οριστικοποίησή του. Οι όροι του διακανονισμού δεν έγιναν γνωστοί.

Η συμφωνία αναγγέλθηκε ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και η γενική διευθύντριά του Σέριλ Σάντμπεργκ, που ανακοίνωσε τον Ιούνιο την παραίτησή της έπειτα από 14 χρόνια στην εταιρεία, αναμένονταν να καταθέσουν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Στη διαδικασία, που άρχισε το 2018, χρήστες της πλατφόρμας κατηγορούσαν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι παρενέβη τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όταν μοιράστηκε δεδομένα τους με τρίτα μέρη όπως η Cambridge Analytica, για τη στόχευση ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η Cambridge Analytica φέρεται να αξιοποίησε, χωρίς τη συναίνεσή τους, προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, στα οποία της έδωσε πρόσβαση η πλατφόρμα, προκειμένου να κατασκευαστεί εργαλείο λογισμικού με σκοπό να κατευθυνθεί η ψήφος αμερικανών ψηφοφόρων στον Τραμπ. Τον Ιούλιο του 2019, οι ομοσπονδιακές αρχές επέβαλαν στη Facebook πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων διότι «παραπλάνησε» τους χρήστες της και επίσης επέβαλαν ανεξάρτητο έλεγχο του τρόπου που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα