ΑΘΗΝΑ
18:01
|
03.05.2024
Οι υπουργοί Άμυνας του μπλοκ θα συζητήσουν επίσης την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συναντηθούν στην Πράγα την Τρίτη και την Τετάρτη, ενδέχεται να συμφωνήσουν στην αυστηροποίηση της έκδοσης θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες και να αρχίσουν να συζητούν μια ευρύτερη απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων, αν και δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών μπορεί να συμφωνήσουν επί της αρχής για την αναστολή μιας συμφωνίας διευκόλυνσης των θεωρήσεων με τη Ρωσία, πράγμα που θα σήμαινε ότι οι Ρώσοι πολίτες θα πλήρωναν 80 ευρώ αντί για 35 ευρώ για βίζες της ΕΕ και θα αντιμετώπιζαν επίσης μια πιο χρονοβόρα διαδικασία.

«Το αποτέλεσμα της συνάντησης πιθανότατα δεν θα είναι μια συμφωνία για τη διεύρυνση των κυρώσεων που θα περιλαμβάνει τις βίζες», δήλωσε ο διπλωμάτης σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, «Αλλά (η αναστολή) της συμφωνίας διευκόλυνσης θα είναι το πρώτο βήμα και θα συζητηθεί το πώς θα συμπεριληφθούν οι βίζες στις κυρώσεις».

Η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, σταμάτησε να εκδίδει τακτικές θεωρήσεις σε Ρώσους πολίτες και άσκησε πιέσεις για την απαγόρευση των θεωρήσεων για τους Ρώσους τουρίστες σε ολόκληρη την ΕΕ, μια ιδέα που υποστηρίζεται κυρίως από τις χώρες της Βαλτικής.

Ωστόσο, η Γερμανία, ορισμένα άλλα κράτη-μέλη και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ, αντιτάχθηκαν σε μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ και να διακόψει τις οδούς διαφυγής για τους Ρώσους αντιφρονούντες.

«Δεν νομίζω ότι η διακοπή της σχέσης με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει και δεν νομίζω ότι αυτή η ιδέα θα έχει την απαιτούμενη ομοφωνία», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνεδριάσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στον αυστριακό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό αργά χθες το βράδυ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, δήλωσε ότι η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Φινλανδία, που όλες έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία, μπορούν να ενεργήσουν μόνες τους για να εμποδίσουν τους τουρίστες εάν η ΕΕ δεν συμφωνήσει σε απαγόρευση σε ολόκληρο το μπλοκ.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, που πραγματοποιούν συνάντηση στην Πράγα σήμερα και αύριο, θα συζητήσουν επίσης επιλογές για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία. Δεν είναι ακόμη σαφές πού θα μπορούσε να βασιστεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΕ και ποια εντολή μπορεί να έχει, δήλωσαν διπλωμάτες του μπλοκ στο Reuters πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας.

Σε κοινή σύνοδο με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν επίσης το μέλλον της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ στο Μάλι και της ειρηνευτικής δύναμης MINUSMA των Ηνωμένων Εθνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σπέτσες: Θαλαμηγός χτύπησε στην παραλία λόγω ισχυρών ανέμων

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα