ΑΘΗΝΑ
20:45
|
19.04.2024
Εννιά στους δέκα ανησυχούν για τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και τις πιθανές ελλείψεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ιρλανδοί για το αν η χώρα τους πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τους περισσότερους να ανησυχούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων, δείχνει μια νέα έρευνα σχετικά με τη στάση απέναντι στην ιρλανδική ουδετερότητα.

Η εταιρεία συμβούλων Behavior Wise, διαπίστωσε σε μια διαδικτυακή έρευνα σε δείγμα 1.845 Ιρλανδών ενηλίκων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, έναν βαθύ διχασμό ως προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ με το 52% να την υποστηρίζει και το 48% να είναι αντίθετο.

Έξι στους 10 ερωτώμενους απάντησαν ότι είναι σημαντικό η Ιρλανδία να παραμείνει ουδέτερη, αλλά μόνο το 42% τοις εκατό είπε ότι αυτό κρατούσε τη χώρα ασφαλή σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου, ενώ περίπου το 54% των ερωτώμενων υποστηρίζει την ένταξη σε έναν μελλοντικό στρατό της ΕΕ και όχι στο ΝΑΤΟ.

Οι περισσότεροι πολίτες που υποστηρίζουν τα κυβερνητικά κόμματα — Fianna Fáil, Fine Gael και το Green Party — εμφανίζονται ανοιχτοί στον τερματισμό της ουδετερότητας, ενώ οι υποστηρικτές του Sinn Féin παρουσιάζονται διχασμένοι σχετικά με το θέμα.

Η Ιρλανδία δεν είναι επί του παρόντος μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μακροχρόνια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας. Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η προσέγγιση έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα ότι θα θεσπίσει αύξηση ρεκόρ στις αμυντικές δαπάνες, διαπίστωσε επίσης την υποστήριξη του κοινού για την αύξηση της χρηματοδότησης του στρατού, με μόλις έναν στους δέκα να πιστεύει ότι το τρέχον επίπεδο δαπανών είναι υπερβολικό

Η έρευνα κάλυψε επίσης τις ανησυχίες του κοινού για τον πόλεμο και την επισιτιστική ασφάλεια, διαπιστώνοντας ότι εννέα στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν πολύ για το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και τις πιθανές ελλείψεις.

Τέλος, σχεδόν το 60 τοις εκατό απάντησε ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο από την Ουκρανία και αλλού και ένα παρόμοιο ποσοστό συμφώνησε ότι η ΕΕ πρέπει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ιρλανδία.

Πηγή: irishtimes.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα