ΑΘΗΝΑ
12:08
|
04.05.2024
Ο καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε επίσης την κατάργηση του βέτο και την επέκταση του μπλοκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Charles στην Πράγα η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γερμανικής κυβέρνησης, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε μια σειρά αλλαγών οι οποίες περιλαμβάνουν ένα κοινό σύστημα αεράμυνας και, όπως ισχυρίστηκε, θα βοηθήσουν το μπλοκ να ξεπεράσει εσωτερικούς διχασμούς και να αντιμετωπίσει αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Σολτς υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει «κατάλληλη» για μελλοντική διεύρυνση από 27 σε 30, ή ακόμα και 36, κράτη-μέλη, λαμβάνοντας περισσότερες αποφάσεις με πλειοψηφία, αντί να απαιτεί ομοφωνία σε όλα τα θέματα, καταργώντας το δικαίωμα στην αρνησικυρία.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ορκωμοσία πίστης στην αρχή της ομοφωνίας λειτουργεί μόνο για όσο διάστημα η πίεση για δράση είναι χαμηλή», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μια κλήση αφύπνισης ώστε η ΕΕ να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις.

Ο Σολτς πρότεινε να επιτραπούν οι πλειοψηφικές αποφάσεις για πιεστικά ζητήματα όπως οι κυρώσεις ή η πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με όσους δεν είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν ρητά μια ψηφοφορία να έχουν την επιλογή να απέχουν χωρίς να εμποδίζουν την ομοφωνία.

Ο Γερμανός ηγέτης υποστήριξε επίσης τις εκκλήσεις να επανεξεταστεί η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο αποτελείται επί του παρόντος από 751 βουλευτές, για να αποφευχθεί το «φούσκωμα» μέσω μελλοντικής επέκτασης, προσθέτοντας πως μια παρόμοια μεταρρύθμιση του τρόπου εκπροσώπησης κάθε κράτους-μέλους στον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να δει τους Επιτρόπους να μοιράζονται την ευθύνη σε ορισμένους τομείς.

Στην ομιλία του, ο Σολτς αναφέρθηκε επανειλημμένα στην απειλή που θέτει για την ΕΕ η Ρωσία, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε διχόνοια ανάμεσά μας, οποιαδήποτε αδυναμία, είναι νερό στο μύλο του (Βλαντίμιρ) Πούτιν». «Πρέπει να συσπειρωθούμε, να επιλύσουμε παλιές συγκρούσεις και να βρούμε νέες λύσεις», είπε, σημειώνοντας ότι το μπλοκ πρέπει να ξεπεράσει τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των μελών του στα ζητήματα της μετανάστευσης και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Σολτς είπε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να παραμείνει απαθής όταν παραβιάζονται οι αρχές της δέουσας διαδικασίας και διαλύεται η δημοκρατική εποπτεία», αλλά απηύθυνε έκκληση για ενότητα απέναντι στην αυξανόμενη πίεση από το εξωτερικό. «Πότε, αν όχι τώρα, θα ξεπεράσουμε τις διαφορές που μας ταλαιπωρούν και μας χωρίζουν εδώ και χρόνια;» διερωτήθηκε.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε την πρόθεσή του να ενώσει τις προσπάθειές του με τους Ευρωπαίους γείτονες για τη δημιουργία ενός νέου κοινού συστήματος αεράμυνας στην ΕΕ. «Ένα σύστημα που δημιουργείται από κοινές προσπάθειες θα ήταν ένα όφελος για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα ήταν λιγότερο δαπανηρό και πιο αποτελεσματικό από οποιεσδήποτε λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Σολτς, τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα επενδύσει πολύ περισσότερα στην ενίσχυση του συστήματος αεράμυνάς της και θα το κατασκευάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και οι Ευρωπαίοι γείτονές της. Μεταξύ των πιθανών εταίρων ο Σολτς ανέφερε την Ολλανδία, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Σλοβακία, την Τσεχία, καθώς και τα σκανδιναβικά κράτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Δανέζικη εταιρία Maersk LLC ρευστοποιεί την θυγατρική της στην Ρωσία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα