ΑΘΗΝΑ
10:02
|
20.05.2024
Καταρρέει το Θατσερικό αφήγημα στη Βρετανία, μετά από δημοσκόπηση του YouGov που υποδεικνύει ανέχεια και φτωχοποίηση των Συντηρητικών ψηφοφόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου οι μισοί υποστηρικτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας υποστηρίζουν την επανεθνικοποίηση της ενεργειακής βιομηχανίας της χώρας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας ασκεί πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους Βρετανούς που αντιμετωπίζουν τους λογαριασμούς ενέργειας που αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 80% σε 3.549 λίρες (4.140 δολάρια) κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ.

Η δημοσκόπηση του YouGov για την εφημερίδα Times έδειξε ότι το 47% όσων σχεδιάζουν να ψηφίσουν τους Συντηρητικούς στις επόμενες εκλογές τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των ενεργειακών εταιρειών στη δημόσια ιδιοκτησία, με το 28% να είναι αντίθετο και το 25% να είναι αβέβαιο.

Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν τους Συντηρητικούς στις τελευταίες εκλογές του 2019, το 53% υποστήριξε την επανεθνικοποίηση.

Οι προμηθευτές ενέργειας της Βρετανίας ιδιωτικοποιήθηκαν από τη συντηρητική πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Ενώ το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης είχε προηγουμένως ζητήσει επανεθνικοποίηση, ο σημερινός ηγέτης Κιρ Στάρμερ είπε ότι τα χρήματα θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν απευθείας για τη μείωση των λογαριασμών των πολιτών.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η πρώτη σε δημοσκοπήσεις για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία σε μια ψηφοφορία που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι προτιμά τη χρήση φορολογικών περικοπών αντί για τις άμεσες πληρωμές ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους με την κρίση κόστους ζωής.

Η δημοσκόπηση της YouGov, που διεξήχθη την Τρίτη και την Τετάρτη πριν ανακοινωθεί η τελευταία αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας από τη ρυθμιστική αρχή, διαπίστωσε ότι το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα πρέπει να κλείσει τη θέρμανση ή να περιορίσει τη χρήση της τους επόμενους μήνες.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το 21% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν θα μπορούσε να θερμάνει το σπίτι του «εκτός από πολύ περιορισμένη βάση» και το 5% δεν πιστεύουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν το σπίτι τους καθόλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και σκόνη

Τα μάθατε; Ο Φίτσο φταίει που τον πυροβόλησαν!

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα