Ακολουθώντας τον υπουργό Άμυνας και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, της Μοσάντ, θα ταξιδέψει εντός των ημερών στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, δήλωσε χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ.
Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, που την περασμένη Πέμπτη έκανε λόγο για μια συμφωνία πολύ κακή για το Ισραήλ και «βασισμένη σε ψέματα», θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον συνεχίζοντας την ισραηλινή διπλωματική επίθεση, προκειμένου να πειστεί η Δύση να μην ανανεώσει τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που υπογράφτηκε το 2015 και από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ τρία χρόνια αργότερα επί προεδρίας Τραμπ.
Σε κεκλεισμένων των θυρών απόρρητες συνεδριάσεις των επιτροπών πληροφοριών της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Μπαρνέα θα ενημερώσει τους νομοθέτες για τη θέση του Ισραήλ σχετικά με την πυρηνική συμφωνία. Θα συναντήσει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Πριν από την επίσκεψη του επικεφαλής της Μοσσάντ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειες τους για την καταπολέμηση «της απειλής ενός πυρηνικού Ιράν». «Εάν υπογραφεί μια συμφωνία, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι από αυτήν. Δεν είμαστε μέρος της και δεν θα περιορίσει τις δραστηριότητές μας. Οι IDF και η Μοσάντ έχουν λάβει οδηγίες από εμάς να προετοιμαστούν για οποιοδήποτε σενάριο. Θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε για να διατηρήσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι Αμερικανοί το καταλαβαίνουν, ο κόσμος το καταλαβαίνει και η ισραηλινή κοινωνία πρέπει επίσης να το γνωρίζει», είπε ο Λάπιντ σε δημοσιογράφους χθες Κυριακή σε μια ενημέρωση στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπος με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου, διευκρίνισε, την περασμένη Τετάρτη, ότι δεν εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία, αλλά δεν τάσσεται υπέρ αυτής που διαπραγματεύονται το τρέχον διάστημα από τη μια πλευρά το Ιράν και από την άλλη οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία.
«Το κράτος του Ισραήλ δεν αντιτίθεται σε μια συμφωνία. Είναι τόσο εφικτό όσο και απαραίτητο να ωθηθεί το Ιράν να υπογράψει καλύτερη συμφωνία, μια συμφωνία που οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει πιο μακρόχρονη και πιο ενισχυμένη», είπε χθες Κυριακή ο Λαπίντ στον ισραηλινό Τύπο.
«Πιο μακρόχρονη σημαίνει συμφωνία χωρίς ημερομηνία λήξης, όπως έχει εισηγηθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πιο ενισχυμένη σημαίνει ότι η συμφωνία θα θίγει επίσης το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και την εμπλοκή της χώρας αυτής στην τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Με πληροφορίες από AFP, Times of Israel