ΑΘΗΝΑ
11:23
|
03.05.2024
«Η Ελλάδα δεν είναι ισοδύναμη, ούτε μπορεί να γίνει συνομιλητής μας πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε σήμερα «εχθρική ενέργεια» το «κλείδωμα» των ελληνικών S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη που, σύμφωνα με την Άγκυρα, σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα δυτικά της Ρόδου, κάτι που η ελληνική πλευρά έχει διαψεύσει.

«Η Ελλάδα έχει προκαλέσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του αυξάνοντας την εχθρική στάση της, η οποία ξεκίνησε με την παρενόχληση του εναέριου χώρου και των αεροσκαφών μας και κλιμακώθηκε στο επίπεδο του ‘κλειδώματος’ των ραντάρ των S-300», δήλωσε ο Ερντογάν πριν από μια εορταστική συναυλία για την εκατονταετηρίδα της Ημέρας της Νίκης της Τουρκίας στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα. «Είμαστε περίεργοι για την απάντηση των ΗΠΑ σε αυτή την παρενόχληση», πρόσθεσε.

 «Η Ελλάδα δεν είναι ισοδύναμη, ούτε μπορεί να γίνει συνομιλητής μας πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Η Ελλάδα δεν είναι αντίστοιχη χώρα με μας. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν την αλήθεια σε όλους. Το ‘κλείδωμα’ ραντάρ στο F-16 από το ρωσικό S-300 είναι εχθρική συμπεριφορά. Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι στοχευε απευθείας στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, όχι εμάς. Αναρωτιόμαστε πώς θα αντιδράσει η ίδια Αμερική στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-300. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα, που δεν γνωρίζει σύνορα, θα διαπράξει αυτή την απερισκεψία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι της αρμόζει. Ας το γνωρίζουν όλοι αυτό. Η εγκατάσταση βάσεων από την Ελλάδα στα νησιά δεν θα έχει ποτέ νόημα για την Τουρκία. Αυτοί που έχουν δώσει τόση στήριξη στην Ελλάδα, πρέπει να σκεφτούν εδώ. Δεν ξέρω τι θα κάνουν μετά», συνέχισε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην κίνηση των ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην Ινδία παρά την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, ο Τούρκος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα δεν είναι η συμβατότητα ρωσικού και αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά «Είναι η Τουρκία συγκεκριμένα». Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι σε θέση να παράγει κάθε προϊόν στο οποίο δεν έχει πρόσβαση, ο Ερντογάν επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή εμποδίζουν την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα λόγω της αγοράς ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Η Τουρκία κατηγόρησε το Σάββατο την Ελλάδα μέσω πηγών του υπουργείου Άμυνάς της, υποστηρίζοντας ότι «τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που βρίσκεται στην Κρήτη». «Το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 κλείδωσε με το ραντάρ του το F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10 χιλιάδες πόδια δυτικά της Ρόδου», ενώ «Η παρενόχληση αυτή δείχνει πως η Ελλάδα λειτουργεί κανονικά τους S-300», προσέθεσαν οι ίδιες πηγές. 

Στρατιωτικές πηγές της Αθήνας διέψευσαν πλήρως τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας πως «την αναχαίτιση την εκτελούν τα Μαχητικά Αεροσκάφη μας σύμφωνα με τους Διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα