ΑΘΗΝΑ
05:34
|
26.04.2024
«Υπάρχουν εγγυήσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τις προμήθειες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μια ημέρα πριν από μια προγραμματισμένη διακοπή συντήρησης.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες από αύριο ώστε να αναλάβει τη συντήρηση μιας ενιαίας μονάδας άντλησης στο σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια. Ο Πεσκόφ ρωτήθηκε εάν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Gazprom θα επανεκκινήσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μετά τη συντήρηση. «Υπάρχουν εγγυήσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τις προμήθειες», απάντησε.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν την εκτέλεση κανονικών εργασιών συντήρησης και επισκευής και επίσης δεν επιτρέπουν τη νομική εγγραφή της επιστροφής εξαρτημάτων και συγκροτημάτων στους τόπους λειτουργίας τους». «Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για να εκπληρώσει η Ρωσία τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί εν μέσω περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία, με το αέριο που αντλείται μέσω του Nord Stream 1 να φτάνει μόλις το 20% της χωρητικότητας του αγωγού, λόγω προβλημάτων με τον εξοπλισμό, σύμφωνα με τη Ρωσία.

Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν νωρίτερα σήμερα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο και ως μέρος της στρατηγικής της στον πόλεμο με την Ουκρανία, αντίστοιχα, καθώς η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε μία από τις κύριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γαλλίας, την Engie, και ετοιμάζεται να σταματήσει τις ροές μέσω του Nord Stream 1. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα