ΑΘΗΝΑ
09:59
|
03.05.2024
Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν υψηλές στα τρέχοντα επίπεδα, ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 22,4% στις αρχές του νέου έτους, λένε οι οικονομολόγοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι σπειροειδείς τιμές του φυσικού αερίου δεν κατέβουν, προειδοποίησαν οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι πλησιάζει ύφεση.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα εκτιναχθούν κατά 80% σε 3.549 λίρες (4.188 δολάρια) κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο, βυθίζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά στη φτώχεια καυσίμων και αφήνοντας τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο, εκτός εάν παρέμβει η κυβέρνηση.

«Σε ένα σενάριο όπου οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές στα τρέχοντα επίπεδα, θα περιμέναμε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα αυξηθεί πάνω από 80% τον Ιανουάριο (έναντι 19% που υποτίθεται στη βασική μας γραμμή)», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman σε ερευνητικό σημείωμα.

«(Αυτό) σημαίνει ότι ο μετρικός πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 22,4%, πολύ πάνω από την αρχική μας πρόβλεψη για 14,8%», πρόσθεσαν.

Την περασμένη εβδομάδα οικονομολόγοι από τη Citi δήλωσαν ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή επρόκειτο να κορυφωθεί στο 18,6% τον Ιανουάριο, εννέα φορές μεγαλύτερος από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Goldman είπε ότι αναμένει να ξεκινήσει μια ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,6% το 2023 συνολικά – πιο ζοφερή από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Reuters για ανάπτυξη 0,2%, αλλά λιγότερο σοβαρή από την πτώση 1,5% που προβλεπόταν νωρίτερα τον ίδιο μήνα από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η BoE φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25% τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Goldman, προσθέτοντας ότι διαπίστωσε ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις της για επιπλέον αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε επόμενες συναντήσεις πολιτικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα