ΑΘΗΝΑ
06:43
|
10.12.2022
Το σχέδιο εκπαίδευσης ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκπαίδευση αξιωματικών του ναυτικού της Αυστραλίας μέσα σε βρετανικά υποβρύχια θα επιτραπεί για πρώτη φορά καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την άφιξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ως μέρος μιας νέας εταιρικής σχέσης ασφαλείας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σχέδιο εκπαίδευσης ανακοινώθηκε καθώς ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, υποδέχτηκε τον Αυστραλό ομόλογό του, Ρίτσαρντ Μαρλς, στην πρώτη του επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η τωρινή κυβέρνηση της Αυστραλίας τον Μάιο. Η συμμαχία AUKUS, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώθησε την Αυστραλία να ακυρώσει μια σύμβαση για ένα συμβατικό γαλλικό υποβρύχιο υπέρ των πυρηνικών υποβρυχίων που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, βλάπτοντας τις σχέσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η σημερινή ημέρα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην προετοιμασία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απειλές για τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη, ειδικά στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο Γουάλας. «Όχι μόνο έχουμε προχωρήσει τον αμυντικό μας σχεδιασμό, αλλά ο υπουργός Μαρλς συμμετείχε στην τελετή ένταξης του τελευταίου μας επιθετικού υποβρυχίου, στο οποίο θα επιβιβαστούν ναύτες υποβρυχίων του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού καθώς αναπτύσσουμε τις κοινές μας δυνατότητες τα επόμενα χρόνια».

Η τελετή ένταξης του πολεμικού υποβρυχίου HMS Anson, του πέμπτου από τα επτά υποβρύχια κλάσης Astute, στο Βασιλικό Ναυτικό πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας BAE Systems στο Barrow-in-Furness της βόρειας Αγγλίας.

Η BAE Systems κατασκευάζει επίσης υποβρύχια κλάσης Dreadnought, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα υποβρύχια κλάσης Vanguard που φέρουν την ανεξάρτητη πυρηνική αποτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου, με το πρώτο να αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Η Αυστραλία θα γίνει το έβδομο έθνος που θα χρησιμοποιεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Η Αυστραλία δεν αποκτά ή τοποθετεί πυρηνικά όπλα, αλλά χρησιμοποιεί συστήματα πυρηνικής πρόωσης για τα σκάφη, επειδή είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τα συμβατικά υποβρύχια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιστρέφουν στις θέσεις τους από 1/1/23 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ένταση από επίσκεψη της δημάρχου Παρισιού σε καταυλισμό Αφγανών

Ρωσικές κυρώσεις στον Καναδά

Νέο βομβαρδισμός συνοικιών του Ντονιέτσκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα