ΑΘΗΝΑ
05:50
|
26.04.2024
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν προειδοποίησε για το χειρότερο σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε 2ωρες διακοπές ρεύματος στα γαλλικά νοικοκυριά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για το χειρότερο πιθανό σενάριο ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, προειδοποίησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό TMC χθες το βράδυ, ένα απευκταίο τέτοιο σενάριο που θα προκύψει από έναν βαρύ χειμώνα, την διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τις περιορισμένες εισαγωγές LNG, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυλιόμενες αναγκαστικές δίωρες διακοπές ρεύματος στα γαλλικά νοικοκυριά.

Αναλύοντας την κατάσταση, ενόψει της σημερινής ειδικής κυβερνητικής συνεδρίασης για θέματα ενέργειας και κλίματος, η Γαλλίδα πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κατάσταση οφείλεται, εν μέρει, στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στο προγραμματισμένο κλείσιμο περίπου των μισών από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας για συντήρηση, ιδίως για την επιδιόρθωση προβλημάτων διάβρωσης. 

Η Γαλλία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για περίπου το 67% της ηλεκτρικής της παραγωγής — περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα — και στο φυσικό αέριο για περίπου το 7%.

Αυτό «σημαίνει ότι παράγουμε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και μπορεί να υπάρξουν στιγμές, αν κάνει πολύ κρύο, όπου μπορεί να έχουμε πρόβλημα να τροφοδοτήσουμε με ηλεκτρική ενέργεια», είπε η Μπορν. «Σε τέτοια περίπτωση… θα διακόψουμε, διαδοχικά την παροχή, γειτονιά προς γειτονιά, για όχι περισσότερο από δύο ώρες», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η Γαλλίδα πρωθυπουργός καθησύχασε πως δεν θα υπάρξουν διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου, που τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν κυρίως για θέρμανση. Το φυσικό αέριο θα μπορούσε ενδεχομένως να διανέμεται με περιορισμούς μόνο για τις επιχειρήσεις που είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη γαλλική εταιρεία Engie, από αύριο Πέμπτη, με την γαλλική εταιρεία να αναφέρει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους πελάτες της.

Η Γαλλίδα υπουργός για την ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε την Τρίτη ότι τα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα της χώρας είναι καλυμμένα κατά 90%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα