ΑΘΗΝΑ
21:21
|
26.04.2024
Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε «εντελώς» τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαιτίας εργασιών συντήρησης που πρόκειται να διαρκέσουν τρεις ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης σήμερα Τετάρτη (31/8), εντείνοντας την οικονομική μάχη μεταξύ Μόσχας-Βρυξελλών και αυξάνοντας τις προοπτικές ύφεσης και συσσώρευσης ενέργειας σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες της περιοχής.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παρατείνει τη διακοπή στις ροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. ΓΗ Μόσχα, από την άλλη, επικαλείται τεχνικούς λόγους που προκαλούνται από προβλήματα που έχουν επιφέρει οι σε βάρος της κυρώσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε εάν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Gazprom θα επανεκκινήσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μετά τη συντήρηση. «Υπάρχουν εγγυήσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τις προμήθειες», απάντησε.

Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας Gazprom (GAZP.MM) δήλωσε ότι ο Nord Stream 1, ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στον κορυφαίο πελάτη του τη Γερμανία, θα είναι κλειστός για λόγους συντήρησης μεταξύ 01:00 (ώρα Αγγλίας) στις 31 Αυγούστου και 01:00 (ώρα Αγγλίας) στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο χειριστής του αγωγού επιβεβαίωσε ότι δεν ρέει φυσικό αέριο από το πρωί της Τετάρτης.

Σε αντίθεση με τη 10ήμερη συντήρηση του περασμένου μήνα για τον Nord Stream 1, οι τελευταίες εργασίες ανακοινώθηκαν λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα και εκτελούνται από την Gazprom και όχι από τον χειριστή της.

Η Μόσχα, η οποία μείωσε την παροχή μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο, επικαλείται τα θέματα συντήρησης και τις κυρώσεις υποστηρίζοντας ότι εμποδίζουν την επιστροφή και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Η Gazprom είπε ότι η τελευταία διακοπή λειτουργίας ήταν απαραίτητη για τη συντήρηση του μοναδικού εναπομείναντος συμπιεστή του αγωγού στο σταθμό Portovaya στη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από κοινού με ειδικούς της γερμανικής Siemens.

Η Siemens Energy (ENR1n.DE), η οποία εκτελούσε εργασίες συντήρησης σε συμπιεστές και στροβίλους στον σταθμό στο παρελθόν, δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στη συντήρηση, αλλά ότι είναι έτοιμη να ενημερώσει την Gazprom, εάν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει να προμηθεύει με αέριο πλήρως τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Πολωνία και μείωσε τις ροές μέσω άλλων αγωγών από τότε που ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, η Gazprom δήλωσε ότι θα αναστείλει επίσης τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον Γάλλο εργολάβο της λόγω μιας διαφωνίας πληρωμών, την οποία ο υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας χαρακτήρισε δικαιολογία, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα του είχε προβλέψει την εν λόγω απώλεια του εφοδιασμού.

Οι μειωμένες ροές μέσω του Nord Stream έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες σε όλη την Ευρώπη για εξοικονόμηση φυσικού αερίου ώστε να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των χειμερινών μηνών υπό τον φόβο ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει εντελώς τις ροές.

Βέβαια, οι κυβερνήσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν τους πολίτες τους για μειώσεις στην κατανάλωση του φυσικού αερίου και για πλαφόν στην οικιακή χρήση για τον επικείμενο χειμώνα.

Τέλος, αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η τελευταία διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 δεν θα παραταθεί. «Αν συνέβαινε, δεν θα υπήρχε πλέον στοιχείο έκπληξης και μειωμένων εσόδων, ενώ οι χαμηλές ροές και η περιστασιακή πτώση στο μηδέν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την αστάθεια της αγοράς και την πολιτική πίεση στην Ευρώπη υψηλότερα», ανέφεραν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα