ΑΘΗΝΑ
00:07
|
03.05.2024
Τα συχνότερα θύματα είναι γυναίκες νέες, ανύπαντρες που ζουν σε μεγάλες πόλεις και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών στο Μεξικό έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε χθες και καταλήγει ότι επτά στις δέκα γυναίκες βίωσαν κάποια μορφή βίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

«Η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση στη χώρα και αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INEGI, Γκρατσιέλα Μάρκες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εκτός από τις γυναικοκτονίες που αφήνουν πίσω τους 11 νεκρές γυναίκες κάθε ημέρα, η ψυχολογική βία είναι η πιο κυρίαρχη, με 51,6%, ακολουθούμενη από τη σεξουαλική βία, με 49,7%, την σωματική βία με 34,7% και την οικονομική και πατρογονική, με 27,4%, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη από 4 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2021.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας εκτιμά ότι πάνω από το 70% των 50,5 εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών ηλικίας άνω των 15 ετών έχουν υποστεί κάποιου είδους βία, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε παρόμοια έρευνα το 2016.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας, κατά 8,4%, φτάνοντας το ήμισυ του συνόλου των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 23% των οποίων δήλωσε ότι βίωσε τέτοια επίθεση τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, τουλάχιστον το 41% ​​των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική ηλικία, κυρίως από θείους και ξαδέλφια.

Σχεδόν το 35% των γυναικών που ρωτήθηκαν, ανέφεραν ότι έχουν πέσει θύματα σωματικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους, από 34% το 2016, ενώ το 52% δήλωσε ότι είχε υποστεί ψυχολογική κακοποίηση, από 49% στην προηγούμενη έρευνα.

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που υπέστησαν σωματική ή σεξουαλική βία δεν κατήγγειλαν επίσημα τον δράστη, ούτε ζήτησαν βοήθεια από δημόσιο ίδρυμα, σύμφωνα με την έρευνα.

Βελτίωση σε σχέση με την έκθεση του 2016 καταγράφηκε μόνο όσον αφορά στην «οικονομική» βία, η οποία περιλαμβάνει διακρίσεις στο χώρο εργασίας λόγω φύλου, η οποία μειώθηκε, από 29% σε 27% στην τελευταία έρευνα.

Τα συχνότερα θύματα βίας είναι γυναίκες νέες, ανύπαντρες που ζουν σε μεγάλες πόλεις και με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην νότια πολιτεία Τσιάπας, λιγότερες από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα (49%) ανέφεραν ότι υπέστησαν κάποιου είδους βία, ενώ στην Πόλη του Μεξικού και την κεντρική πολιτεία της χώρας, καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό του 77%.

Με πληροφορίες από El Pais, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα