ΑΘΗΝΑ
05:02
|
20.04.2024
Για «εκτρωματικό σχέδιο νόμου» μιλούν οι εργαζόμενοι και καλούν σε κινητοποίηση στις 4μ.μ. έξω από τη Βουλή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον εύηχο τίτλο «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα», με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για «εκτρωματικό σχέδιο νόμου» και παράδοση σε αμερικανική εταιρία με ειδικό εργασιακό καθεστώς, που μετατρέπει το ναυπηγείο σε ειδική οικονομική ζώνη, με σκοπό τέτοιες πρακτικές να γενικευτούν.

Εργατικά σωματεία από τα ναυπηγεία και τον κλάδο του Μετάλλου και φορείς καλούν σήμερα σε συγκέντρωση, στις 4 μ.μ. έξω από τη Βουλή, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου  και καλούν σε αγώνα για να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογική Σύμβαση, να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και σωματεία, η κυβέρνηση «θεσμοθετεί ειδικό εργασιακό καθεστώς, μετατρέποντας το ναυπηγείο σε ειδική οικονομική ζώνη, με σκοπό τέτοιες πρακτικές να γενικευτούν». Παράλληλα αρνείται να διασφαλίσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, προβλέπει γενικευμένο καθεστώς εργολαβικής εργασίας και ατομικών συμβάσεων, με χειρότερους όρους αμοιβής και δουλειάς, και αφήνει «στον αέρα» τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. «Είναι η ώρα να διαλέξουμε τον δρόμο του αγώνα, απέναντι στη συμπαιγνία κυβέρνησης – ΟΝΕΧ και των συνδικαλιστών τους, που μας καλούν να στρατευτούμε στα σχέδιά τους, παρουσιάζοντας το έκτρωμα ως λύτρωση», τονίζουν.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και το πρωί, στο Πέραμα, το Συνδικάτο Μετάλλου και το σωματείο Ναυπηγοξυλουργών που καλούν επίσης στην απογευματινή συγκέντρωση στη Βουλή. 

Όπως ανέφερε χθες η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τρίτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το θέμα ο επενδυτής που ενδιαφέρεται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι η ίδια ελληνοαμερικανική εταιρεία που έχει πάρει και τα Ναυπηγεία Σύρου. «Η εταιρεία χρειάζεται τα συγκεκριμένα ναυπηγεία ως σημείο ναυπηγοεπισκευής για τον 6ο στόλο, που σε συνδυασμό με τη Σούδα και τη Σύρο, μετατρέπει τη χώρα σε μόνιμο αγκυροβόλιο του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως «ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, μπλέκοντας τον λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ενώ είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα