ΑΘΗΝΑ
18:59
|
01.12.2022
Κινητοποίηση στις 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, εξαγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άρση της αναστολής των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της CoViD, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνοντας ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εφαρμογή του μέτρου, με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε όλη την ελληνική κοινωνία να εφαρμόζεται μόνο στο υγειονομικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το υγειονομικό προσωπικό που εμβολιάστηκε πρώτο απ’ όλους αγγίζει το 97% δίνοντας το παράδειγμα υπέρ του εμβολιασμού. Στους 18 πρώτους μήνες πριν τους εμβολιασμούς 30 υγειονομικοί κατέληξαν από κορωνοϊό και πάνω από 50 πέρασαν ως ασθενείς το κατώφλι των ΜΕΘ και κέρδισαν τη μάχη με τον ιό, ενημερώνει η Ομοσπονδία προσθέτοντας ότι έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας «δεν αξίζει αυτή η άδικη, άνιση μεταχείριση στους υγειονομικούς που στα πρώτα στάδια της πανδημίας με αυτοθυσία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους από την πρώτη γραμμή».

«Το μέτρο αυτό επιβλήθηκε για λόγους υποτίθεται προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μάλιστα περικόπτει το σύνολο του μηνιαίου μισθού των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που αντιπαραβάλει το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων που προβλέπει ότι όσοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, όπως είναι και οι Υγειονομικοί, υποκύπτουν σε σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα τους ασκείται πειθαρχική δίωξη και επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής εργασίας με την καταβολή του 50% του μισθού τους.

«Στους Υγειονομικούς δεν χορηγείται ούτε ευρώ μισθός. Μάλιστα επιχειρηματολογούσαν τότε (Αύγουστο 2021) λίγο πριν την εφαρμογή του μέτρου ότι οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών είναι ειδικό μέτρο που θα εφαρμοσθεί για μικρό χρονικό διάστημα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τελικά ξεπερνάει ένα χρόνο» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι ήδη δικαστήρια της χώρας και μάλιστα Διοικητικά Εφετεία (Πάτρας- Τρίπολης) λαμβάνουν αποφάσεις αναστολής του μέτρου της μη καταβολής μισθού και υποχρεώνουν τα Νοσοκομεία να καταβάλουν το 50% του μισθού συναδέλφων σε αναστολή για βιοποριστικούς λόγους.

«Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των Υγειονομικών που επέφερε τις αναστολές εργασίας δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος και στερεί από το σύστημα κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα τις υπηρεσίες των 7.000 συναδέλφων» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από την αρχή του καλοκαιριού ουσιαστικά δεν υφίστανται υποχρεωτικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.
Επίσης με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ χαλάρωσαν τα μέτρα στους υγειονομικούς αποφυγής διασποράς του κορωνοιού εντός των νοσοκομείων (5 ημέρες καραντίνα, επιστροφή ακόμα και με θετικό τεστ, μη προληπτικός έλεγχος κλπ.). Εξ άλλου όλοι πια παραδέχονται τη διασπορά του κορωνοϊού στα Νοσοκομεία» τονίζει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί λοιπόν να στηριχθεί το μέτρο της Αναστολής Εργασίας για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας»

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους υπουργούς Υγείας με τροπολογία στη Βουλή να άρουν το μέτρο των αναστολών εργασίας των υγειονομικών. «Δεν είναι δυνατόν για το σύστημα να θεωρείται εμβολιασμένος ένας συνάδελφος που έκανε το μονοδοσικό εμβόλιο πριν από ενάμιση χρόνο και σωστά να εργάζεται με συνεχή προληπτικό έλεγχο και ένας ανεμβολίαστος συνάδελφος που νόσησε πριν έξι μήνες με μεγαλύτερη θωράκιση στον οργανισμό του από τον κορωνοϊό (περισσότερα αντισώματα) να τίθεται σε αναστολή και να μην μπορεί να εργασθεί με συνεχή προληπτικό έλεγχο για τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση γι’ αυτό και εμβολιαστήκαμε πρώτοι σε συντριπτικά ποσοστά, δεν προστατεύει όμως  από τη νόσηση και τη μετάδοση. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως τα τηρούσαν επί 18 μήνες οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή και θα τα τηρούν μετά την άρση του μέτρου» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο διαγνωστικός έλεγχος για τον HIV γίνεται πλέον εύκολα και γρήγορα

Μήνυμα 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στη Λήμνο

ΟΕΝΓΕ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!»

Εισαγγελική απαγόρευση στον πατέρα Αντώνιο να εισέρχεται στις δομές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα