ΑΘΗΝΑ
23:26
|
19.04.2024
Την ανακοίνωση έκανε ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία εκτιμά τις απώλειες που προκάλεσε η Γερμανία στη χώρα κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στα 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι (1,32 τρισεκατομμύρια ευρώ), και η Βαρσοβία θα απαιτήσει επίσημα αποζημιώσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας.

Η νέα εκτίμηση της Πολωνίας ξεπερνά την εκτίμηση των 854 δισεκατομμυρίων ευρώ από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος το 2019. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε αποζημιώσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, ωστόσο η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα αποζημιώσεις.

«Το ποσό που παρουσιάστηκε υιοθετήθηκε χρησιμοποιώντας την πιο περιορισμένη, συντηρητική μέθοδο. Θα ήταν δυνατό να αυξηθεί», δήλωσε ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ηγέτης του PiS, σε συνέντευξη Τύπου. Η Γερμανία, μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πολωνίας, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι όλες οι οικονομικές αξιώσεις που συνδέονται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν διευθετηθεί.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, συμπεριλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Εβραίων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε μετά από εξέγερση του 1944 στην οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 200.000 άμαχοι.

Το 1953 οι τότε κομμουνιστές ηγέτες της Πολωνίας παραιτήθηκαν από όλες τις αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις. Το PiS υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί δίκαιη αποζημίωση.

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη: το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Πολωνία παραιτήθηκε από περαιτέρω αποζημιώσεις εδώ και πολύ καιρό, το 1953, και έκτοτε το έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα