ΑΘΗΝΑ
09:27
|
04.05.2024
Η τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, θα έχει «στοιχεία» κρατικής κηδείας, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα παραστεί στην κηδεία του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στερώντας του τις πλήρεις κρατικές τιμές που απονεμήθηκαν στον Μπόρις Γέλτσιν. Ο Γκορμπατσόφ θα ταφεί το Σάββατο μετά από δημόσια τελετή στην Αίθουσα των Στηλών της Μόσχας.

Η μεγάλη αίθουσα, με θέα το Κρεμλίνο, φιλοξένησε τις κηδείες των σοβιετικών ηγετών Βλαντίμιρ Λένιν, Γιόζεφ Στάλιν και Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Στον Γκορμπατσόφ θα δοθεί τιμητική στρατιωτική φρουρά, αλλά η κηδεία του δεν θα είναι κρατική.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε σήμερα τον Πούτιν να τοποθετεί κόκκινα τριαντάφυλλα δίπλα στο φέρετρο του Γκορμπατσόφ, που έμεινε ανοιχτό όπως συνηθίζεται στη Ρωσία, στο Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο της Μόσχας, όπου ο πρώην ηγέτης απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών.

«Δυστυχώς, το πρόγραμμα εργασίας του προέδρου δεν θα του επιτρέψει να το κάνει αυτό την 3η Σεπτεμβρίου, οπότε αποφάσισε να το κάνει σήμερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η τελετή του Γκορμπατσόφ θα έχει «στοιχεία» κρατικής κηδείας και ότι το κράτος βοηθά στη διοργάνωσή της.

Έντονη θα είναι η αντίθεση με την κηδεία του Γέλτσιν, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στον παραγκωνισμό του Γκορμπατσόφ, καθώς όταν πέθανε το 2007, ο Πούτιν κήρυξε εθνική ημέρα πένθους και, μαζί με παγκόσμιους ηγέτες, παρευρέθηκε στην κρατική κηδεία στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Τέξας: Συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα