ΑΘΗΝΑ
13:27
|
03.05.2024
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης του σταθμού από την Ουκρανία νωρίτερα σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, έφτασε σήμερα στο χώρο του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης για να επιθεωρήσει τις συνθήκες ασφαλείας, όπως ανακοίνωσαν η υπηρεσία και ο φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, εν μέσω μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων που προκάλεσαν το κλείσιμο ενός αντιδραστήρα.

Ο φορέας εκμετάλλευσης Enerhoatom δήλωσε ότι η αποστολή της ΙΑΕΑ, της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι, έφτασε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, στο επίκεντρο των πρόσφατων μαχών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανία και Ρωσία ανταλλάσσουν ευθύνες για τους βομβαρδισμούς που καθυστέρησαν προσωρινά τις κινήσεις της αποστολής προς το εκτεταμένο εργοστάσιο στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου σε μια περιοχή που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ο Γκρόσι διαπραγματεύτηκε προσωπικά με τις ουκρανικές αρχές για να επιτραπεί η διέλευση της αντιπροσωπείας.

Η ουκρανική Enerhoatom ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο ενός από τους αντιδραστήρες της από το σύστημα προστασίας έκτακτης ανάγκης και είχαν καταστρέψει μια εφεδρική γραμμή τροφοδοσίας που χρησιμοποιείται για εσωτερικές ανάγκες. Ένας από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου που δεν λειτουργούσε τροφοδοτήθηκε από γεννήτριες ντίζελ, σύμφωνα με την Enerhoatom.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι ορισμένες ουκρανικές οβίδες προσγειώθηκαν 400 μέτρα μακριά από τον αντιδραστήρα Νο 1 του εργοστασίου. Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν την πόλη Ενεροντάρ και έναν διάδρομο από όπου επρόκειτο να περάσει η αποστολή της ΙΑΕΑ.

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το εργοστάσιο ως ασπίδα, αποθηκεύοντας όπλα εκεί και εξαπολύοντας επιθέσεις από την περιοχή του, ενώ η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει την περιοχή.

Οι συγκρούσεις στις αρχές Μαρτίου προκάλεσαν μια σύντομη πυρκαγιά στο εκπαιδευτικό του συγκρότημα και τις τελευταίες ημέρες, το εργοστάσιο τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω ζημιών, αυξάνοντας τους φόβους για διαρροή ακτινοβολίας ή τήξη αντιδραστήρα. Αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να διανέμουν δισκία ιωδίου κατά της ακτινοβολίας σε κατοίκους της περιοχής.

«Έχουμε μια πολύ σημαντική αποστολή να εκπληρώσουμε», δήλωσε ο Γκρόσι, προσθέτοντας ότι «θα ξεκινήσουμε αμέσως μια αξιολόγηση της κατάστασης ασφάλειας στο εργοστάσιο». «Θα εξετάσω τη δυνατότητα να εδραιωθεί μια συνεχής παρουσία της ΙΑΕΑ στο εργοστάσιο, η οποία πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και για τη λήψη τακτικών, αξιόπιστων, αμερόληπτων, ουδέτερων ενημερώσεων για την κατάσταση εκεί», συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε νωρίτερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μπαράζ πυροβολικού στην περιοχή και στη συνέχεια έστειλαν μια ομάδα έως και 60 ανιχνευτών για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα ουκρανικά στρατεύματα έφτασαν με επτά ταχύπλοα, αποβιβάστηκαν τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά του εργοστασίου στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου και προσπάθησαν να το καταλάβουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις «έλαβαν μέτρα για να καταστρέψουν τον εχθρό», εμπλέκοντας πολεμικά αεροσκάφη, υποστήριξε το υπουργείο. «Η πρόκληση από το καθεστώς του Κιέβου έχει σκοπό να εκτροχιάσει την άφιξη της αποστολής της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε. Ο στρατός της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν επίσης δύο φορτηγίδες που μετέφεραν ουκρανικά στρατεύματα που προσπάθησαν να προσγειωθούν κοντά στο εργοστάσιο.

Ο Αλεξάντερ Βόλγα, επικεφαλής της διοίκησης της πόλης Ενεροντάρ, δήλωσε επίσης ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που επιχείρησαν να αποβιβαστούν «αποκλείστηκαν και καταστράφηκαν». Η διοίκηση ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον τρεις κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί από ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα