ΑΘΗΝΑ
19:25
|
18.05.2024
Η πρώην κυβερνήτρια έχασε στην ειδική εκλογική διαδικασία για να πληρωθεί η μοναδική έδρα αυτής της πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχασε την έδρα της Αλάσκας, αφού η πρώην κυβερνήτρια Σάρα Πέιλιν ηττήθηκε στην ειδική εκλογική διαδικασία για να πληρωθεί η μοναδική έδρα αυτής της πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πολιτικοί αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήριζαν αυτήν την αναμέτρηση ως «ένα πρώτο τεστ» εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Η διακυβέρνηση της Αλάσκας πέρασε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών με νικήτρια τη Μέρι Πελτόλα, η οποία θα είναι η πρώτη αυτόχθονας που θα εκπροσωπεί την εν λόγω πολιτεία στο Κογκρέσο.

Η 58χρονη Πέιλιν, ήλπιζε να κάνει την επιστροφή της στο πολιτικό προσκήνιο καταλαμβάνοντας την έδρα, που παρέμενε κενή μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ρεπουμπλικανού Ντον Γιανγκ, ο οποίος την κατείχε για 49 χρόνια. Η Σάρα Πέιλιν υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η νικήτρια της ειδικής εκλογικής διαδικασίας, Μέρι Πελτόλα, θα εκπροσωπεί την Αλάσκα στην εθνική αντιπροσωπεία ως την 8η Νοεμβρίου, όταν το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα παιχτεί ξανά. Η Πέιλιν, υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2008, θα έχει τότε δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφια. Η άνοδός της, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, άνοιξε τον δρόμο του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο.

Σε αντίθεση με τη συντηρητική, χριστιανή Πέιλιν, η Μέρι Πελτόλα έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, υπέρ των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του φθίνοντος πληθυσμού των σολομών στην Αλάσκα.

Η Σάρα Πέιλιν διετέλεσε κυβερνήτρια της Αλάσκας από το 2006 έως το 2009. Στη συνέχεια άφησε την πολιτική για να στραφεί στην τηλεόραση συμμετέχοντας σε εκπομπές ριάλιτι.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους η Ρεπουμπλικανή υποψήφια υπέστη άλλη μια ήττα, αυτή τη φορά δικαστική. Η Πέιλιν άσκησε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά των «Νιου Γιορκ Τάιμς» και την έχασε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα