ΑΘΗΝΑ
12:21
|
18.05.2024
Θύματα βασανιστηρίων και πολλαπλών κακοποιήσεων οι πρόσφυγες που η βρετανική κυβέρνηση θέλει να στείλει στη Ρουάντα, υποστηρίζει ιατρική οργάνωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Medical Justice, αμφισβητείται κατά κόρον ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται άτομα για τις προτεινόμενες πτήσεις που θα μεταφέρουν πρόσφυγες αιτούντες ασύλου από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Ρουάντα.

Η εν λόγω έρευνα, μετά από ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού των αιτούντων, αποκάλυψε ότι πολλά άτομα έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, ακόμα και βασανιστηρίων.

Το σχέδιο των 120 εκατομμυρίων λιρών του υπουργείου Εσωτερικών στοχεύει να στείλει ορισμένους από αυτούς που διασχίζουν τη Μάγχη στο αφρικανικό έθνος για να διευθετηθούν εκεί οι αξιώσεις τους όσον αφορά την αίτηση και παροχή ασύλου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει στον τερματισμό της λαθρεμπορίας ανθρώπων και των επικίνδυνων διελεύσεων της Μάγχης.

Βέβαια, το συγκεκριμένο σχέδιο αντιτίθεται ευρέως από ειδικούς σε θέματα ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών. Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση ματαιώθηκε τον Ιούνιο, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι οι δικαστές στο Λονδίνο πρέπει πρώτα να αποφανθούν για το αν η όλη διαδικασία ήταν νόμιμη. Ο δικαστικός έλεγχος της πολιτικής από το Ανώτατο Δικαστήριο έχει πλέον αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

Η Medical Justice, μια φιλανθρωπική οργάνωση που στέλνει γιατρούς για να αξιολογήσουν την υγεία των κρατουμένων μεταναστών, είπε ότι εντόπισε 51 άτομα που είχαν ενημερωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα σταλούν στη Ρουάντα. Από αυτούς, είχε τη δυνατότητα να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για 36, σχεδόν όλοι από τους οποίους ήταν γνωστό ότι έφτασαν στην ακτή του Κεντ με λέμβους.

Οι γιατροί έχουν μέχρι στιγμής αξιολογήσει κλινικά 17: Δεκατέσσερις από τους 17 είχαν «κλινικά στοιχεία» ότι είχαν βασανιστεί – και έξι μπορεί να ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση. Τρεις από αυτήν την ομάδα ενημερώθηκαν από μια ομάδα του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα απομακρυνθούν, παρά το γεγονός ότι άλλοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν χωριστά τις ανησυχίες για την εμπορία, σύμφωνα με την Ιατρική Δικαιοσύνη

Δεκαπέντε είχαν μετατραυματικό στρες ή άλλη περίπλοκη ψυχική ασθένεια. Έντεκα βρέθηκαν να είχαν σκέψεις αυτοκτονίας ενώ βρίσκονταν σε κέντρο απομάκρυνσης μετανάστευσης – ένας από τους οποίους είχε προσπαθήσει δύο φορές να αυτοκτονήσει

Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα άλλο άτομο δεν ήταν αρκετά διανοητικά ικανό να μιλήσει με δικηγόρους για τις επιλογές του – και ένα άλλο χρειαζόταν μια επείγουσα αξιολόγηση για το αν έχει ή όχι όγκο στον εγκέφαλο.

Η Δρ Ρέιτσελ Μπίνχαμ από την Ιατρική Δικαιοσύνη δήλωσε ότι: «Η έκθεσή μας δείχνει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αποδείξεων βασανιστηρίων, εμπορίας και άλλων τρωτών σημείων σε αυτήν την ομάδα, στην οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρνηθεί την αξιολόγηση ή τη συνέντευξη πριν αφαιρεθούν με τη βία.

«Η πολιτική εν γνώσει της τοποθετεί τους ανθρώπους σε μια εξαιρετικά επιζήμια κατάσταση και θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά επιβλαβής. Ως γιατρός, αυτό που με σοκάρει περισσότερο είναι η πλήρης αδιαφορία για την ανάγκη αξιολόγησης των κινδύνων από την υποβολή μεμονωμένων ανθρώπων σε αυτήν την πολιτική».

Η μεγάλη δικαστική υπόθεση της επόμενης εβδομάδας που αμφισβητεί το σχέδιο της Ρουάντα μπορεί να καταλήξει ως μια από τις πιο περίπλοκες νομικές μάχες των τελευταίων ετών ενάντια σε μια αμφιλεγόμενη κυβερνητική πολιτική. Όχι μόνο περιλαμβάνει στοιχεία από μεμονωμένους μετανάστες σχετικά με το γιατί δεν πρέπει να σταλούν στη Ρουάντα, αλλά οι δικηγόροι ορισμένων οργανώσεων θα πουν στο δικαστήριο ότι η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δεν έχει την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις για τις πτήσεις.

Ένα δεύτερο στάδιο της υπόθεσης τον Οκτώβριο θα εξετάσει λεπτομερώς τα κριτήρια επιλογής για όσους προειδοποιήθηκαν ότι θα αφαιρεθούν.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως οι προειδοποιήσεις της Ιατρικής Δικαιοσύνης ότι τα ευάλωτα άτομα θα απομακρυνθούν στη Ρουάντα ήταν λανθασμένες. «Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή ότι κανείς δεν θα μετεγκατασταθεί εάν δεν είναι ασφαλές ή ακατάλληλο για αυτούς», είπε ο εκπρόσωπος. «Η διεξοδική αξιολόγησή μας για τη Ρουάντα διαπίστωσε ότι είναι μια θεμελιωδώς ασφαλής χώρα, με ιστορικό υποστήριξης των αιτούντων άσυλο», πρόσθεσε.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, οι εν λόγω αποστολές στη Ρουάντα έχουν πυροδοτήσει κύματα αντιδράσεων σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, από ανθρώπους και οργανώσεις που θεωρούν τις απελάσεις προσφύγων και μεταναστών προς την Αφρικανική χώρα ως εγκληματικές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Ουκρανία: Καταγγελία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για παράνομη κατεδάφιση ναού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα