ΑΘΗΝΑ
13:04
|
13.05.2024
Γκράφιτι η εικόνα του πατέρα που παραλαμβάνει τα οστά του παιδιού του σε πλαστική σακούλα, 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του από τον τουρκικό στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στο Ντιγιαρμπακίρ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρέδωσε τα λείψανα, σήμερα πια οστά, του Χακάν Αρσλάν στην οικογένειά του, η οποία χρειάστηκε να περιμένει επτά χρόνια για αυτή τη στιγμή. Το 2015 ο νεαρός τότε Χακάν Αρσλάν ήταν ένα από τα πολλά θύματα της βίαιης καταστολής μιας ακόμη εξέγερσης των Κούρδων από τον τουρκικό στρατό στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Αλί Ρίζα Αρσλάν, πατέρας του Χακάν, παρέλαβε τα οστά του παιδιού του σε μια πλαστική σακούλα στις 31 Αυγούστου. Η εικόνα αυτού του πατέρα έγινε ήδη τοιχογραφία στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Τα λείψανα του Χακάν Αρσλάν ανακαλύφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021 κατά τη διάρκεια εκσκαφών κοντά σε ναό της ιστορικής συνοικίας Σουρ του Ντιγιαρμπακίρ, σημείο σφοδρών συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής από το 2015 έως το 2016.

Οι γονείς του Αρσλάν υπέβαλαν αίτημα για τη διενέργεια τεστ DNA τον περασμένο Οκτώβριο για να αποδείξουν ότι τα οστά ανήκαν στον γιο τους. Αν και τα αποτελέσματα του τεστ βγήκαν θετικά τον περασμένο Νοέμβριο, η οικογένεια αναγκάστηκε να περιμένει άλλους δέκα μήνες για να ανακτήσει τα λείψανά του.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας είχε δώσει το πράσινο φως για μια επιχείρηση καταστολής των Κούρδων μαχητών, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Ο Αρσλάν ήταν ένα από τα πολλά θύματα αυτής της επιχείρησης, η οποία κατέληξε στον εκτοπισμό εκτοπίζοντας χιλιάδες Κούρδων κατοίκων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λογοκρισία στη RAI και πολιτιστική ηγεμονία: Η Μελόνι επιτίθεται

Λαβρόφ: Εάν η Δύση θέλει να λύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, ας γίνει

Αδειάζει τη Σιλιάνοφσκα το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας

Σουμάτρα: Στους 41 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα