ΑΘΗΝΑ
05:07
|
28.04.2024
Ο Χαλίλ Αουάντε, ο οποίος κρατείται χωρίς κατηγορίες, ανέστειλε την απεργία πείνας μετά την απόφαση των ισραηλινών αρχών να αφεθεί ελεύθερος στα τέλη του μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Χαλίλ Αουάντε τερμάτισε, χθες Τετάρτη, την απεργία πείνας που διήρκεσε περισσότερες από 170 ημέρες, αφού το Ισραήλ συμφώνησε στην απελευθέρωσή του τον Οκτώβριο, δήλωσε ο δικηγόρος του και η επιτροπή της PLO για υποθέσεις κρατουμένων.

O 40χρονος Παλαιστίνιος, πατέρας 4 κοριτσιών, έχει περάσει 12 από τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στις ισραηλινές φυλακές – τα 5 από αυτά με το σύστημα της «διοικητικής κράτησης». Δηλαδή φυλακισμένος επ’ αόριστον χωρίς απαγγελία κατηγορίας και χωρίς δίκη, με απλή διοικητική απόφαση των στρατιωτικών αρχών κατοχής.

Τελευταία φορά συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο, πάλι με το σύστημα «διοικητικής κράτησης». Σύντομα ξεκίνησε απεργία πείνας, την οποία διέκοψε τον Ιούνιο μετά από συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές κατοχής για αποφυλάκισή του. Η συμφωνία δεν τηρήθηκε, και ο Αουάντε ξανάρχισε απεργία πείνας. Αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ζύγιζε πλέον μόλις 37 κιλά υπέφερε από νευρολογική βλάβη και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου.

Την προηγούμενη εβδομάδα δήλωνε: «Σταμάτησα να τρώω όχι επειδή απορρίπτω τη ζωή, αλλά επειδή απορρίπτω τις αλυσίδες. Η ελευθερία είναι πολυτιμότερη από κάθε άλλο αγαθό, και η αξιοπρέπεια μπαίνει πάνω απ’ όλα. Είμαστε ένα έθνος που δεν θα νικηθεί. Με τη βοήθεια του Θεού, είτε θα νικήσουμε είτε θα πεθάνουμε».

Η επιτροπή κρατουμένων και οι δικηγόροι του επιβεβαίωσαν ότι, μέχρι την απελευθέρωσή του, ο Αουάντε θα παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι να «αναρρώσει πλήρως», προσθέτοντας ότι η κατάστασή του απαιτεί «μακροχρόνια φροντίδα».

Υπενθυμίζεται ότι Παλαιστίνιοι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ είχαν ζητήσει την απελευθέρωση του Αουάντε στο πλαίσιο της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μετά την πρόσφατη επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις στις αρχές του μήνα, παρότι δεν είναι μέλος της.

Ο Awawdeh είναι ένας από τους πολλούς Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχουν πραγματοποιήσει παρατεταμένες απεργίες πείνας όλα αυτά τα χρόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη λεγόμενη «διοικητική κράτηση».

Οι διοικητικοί κρατούμενοι συλλαμβάνονται με «απόρρητα στοιχεία», αγνοώντας τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και δεν επιτρέπεται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο δικαστήριο. Συνήθως κρατούνται για ανανεώσιμες περιόδους έξι μηνών που συχνά οδηγούν σε χρόνια κράτησης.

Το Ισραήλ κρατά επί του παρόντος περίπου 4.450 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Περίπου 670 Παλαιστίνιοι κρατούνται επί του παρόντος σε διοικητική κράτηση, αριθμός που αυξήθηκε τον Μάρτιο καθώς το Ισραήλ άρχισε σχεδόν νυχτερινές επιδρομές σύλληψης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, οι 175 είναι παιδιά και οι 27 γυναίκες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η οργάνωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα