ΑΘΗΝΑ
09:23
|
20.04.2024
Η Κομισιόν πρόκειται να υποβάλει επίσημη πρόταση για το θέμα την επόμενη εβδομάδα, παρά την αντίσταση της ουγγρικής κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Ουγγαρία, συμφώνησαν να εγγυηθούν οικονομικά επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής βοήθειας σε μακροπρόθεσμα δάνεια προς την Ουκρανία. Η Κομισιόν πρόκειται να υποβάλει επίσημη πρόταση για το θέμα την επόμενη εβδομάδα, παρά την αντίσταση της ουγγρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν πολιτική δήλωση για την υποστήριξη μακροοικονομικής βοήθειας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν συναντηθούν στην Πράγα για άτυπη σύνοδο. Στη συνέχεια, το πακέτο αναμένεται να εγκριθεί επίσημα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο EURACTIV, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η πρότασή της για δάνεια μακροοικονομικής βοήθειας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. «Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής, θα εξεταστεί από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα οποία συμφώνησαν σήμερα τα κράτη μέλη σε επίπεδο εργασίας αποτελούν μέρος της μακροοικονομικής βοήθειας ύψους έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο.

Ωστόσο, μετά από αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της δημοσιονομικής βοήθειας της ΕΕ, μόνο το 1 δισεκατομμύριο ευρώ αυτής της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής είχε συμφωνηθεί επισήμως μέχρι τώρα. Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι υποστηρίχθηκε από εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, οι περιορισμοί στον προϋπολογισμό καθιστούν αδύνατη την χρηματοδότηση του υπόλοιπου ποσού.

Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα 8 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω οικονομικών εγγυήσεων από τα κράτη-μέλη, κάτι που οδηγεί σε περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με το ποσό που θα διαθέσει κάθε κράτος-μέλος.

Σύμφωνα με αρκετές πηγές, η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στην παροχή πρόσθετων δανείων στην Ουκρανία λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της ουκρανικής κυβέρνησης. Αντ’ αυτού, υποστήριξε επιχορηγήσεις που δεν αναμένεται να επιστραφούν από την Ουκρανία. Επιπλέον, η Γερμανία υποσχέθηκε μονομερώς να στηρίξει την Ουκρανία με 1 δισεκατομμύριο ευρώ νωρίτερα φέτος και επιθυμεί αυτή η υπόσχεση να συνυπολογιστεί στη συνεισφορά της στη μακροοικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Ενώ η Γερμανία και όλα τα άλλα κράτη μέλη εκτός από την Ουγγαρία φαίνεται τώρα να συμφωνούν στην παροχή επιπλέον μακροοικονομικής βοήθειας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, 3 δισεκατομμύρια ευρώ εξακολουθούν να απομένουν για την συμπλήρωση των 9 δισεκατομμυρίων που υποσχέθηκε το μπλοκ στην Ουκρανία.

Οι συζητήσεις για τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια ευρώ συνεχίζονται με τα κράτη μέλη, τα οποία διαφωνούν για το αν θα πρέπει να λάβουν τη μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) νωρίτερα φέτος, η ουκρανική κυβέρνηση χρειάζεται οικονομική στήριξη περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα για να παραμείνει φερέγγυα. Εάν δεν λάβει επαρκή οικονομική στήριξη, μπορεί να αναγκαστεί να ρευστοποιήσει το έλλειμμά της, γεγονός που θα συνεπαγόταν κίνδυνο καλπάζοντος πληθωρισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα