ΑΘΗΝΑ
08:53
|
23.04.2024
Η Gazprom ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης επανέναρξης των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία ανέβαλε σήμερα την προγραμματισμένη επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας από τις κύριες οδούς εφοδιασμού προς την Ευρώπη, επικαλούμενη σφάλμα που ανακάλυψε κατά τη διάρκεια συντήρησης, βαθαίνοντας τις δυσκολίες της Ευρώπης στην εξασφάλιση καυσίμων για το χειμώνα.

Η Gazprom, η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία με μονοπώλιο στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορούσε πλέον να παράσχει χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των παραδόσεων μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο έπειτα από τριήμερη διακοπή για συντήρηση, αφού διαπίστωσε διαρροή πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι μια τουρμπίνα του αγωγού δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για παρεμπόδιση των συνήθων επιχειρήσεων και της συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κυρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα ότι η Siemens, προμηθευτής εξοπλισμού αγωγών, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τακτική συντήρηση. 

Η Siemens, η οποία συνήθως εξυπηρετεί τις τουρμπίνες του Nord Stream 1, δήλωσε ότι δεν συμμετέχει στις εργασίες συντήρησης που διεξάγονται τώρα στον αγωγό από την Gazprom, αναφέροντας επίσης ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν χρειαστεί καθώς η συντήρηση έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το μπλοκ θα πρέπει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αέριο μέσω αγωγών για να αποτρέψει τις προσπάθειες του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να χειραγωγήσει την αγορά. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα