ΑΘΗΝΑ
08:51
|
20.04.2024
Έτοιμοι να παρουσιάσουν το σχέδιο είναι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 που συναντώνται σήμερα στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έτοιμοι να ανακοινώσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι, σύμφωνα με την Wall Street Journal οι υπουργοί Οικονομικών της G7 που συναντώνται σήμερα Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης  για τη μείωση των ρωσικών εσόδων ενέργειας χωρίς αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου που έχει τεθεί στο τραπέζι φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τις επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες και αφορά στην άρνηση ναυτιλιακής ασφάλισης των φορτιών ρωσικού πετρελαίου με τιμές πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ αποτελεί «τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να πληγούν σκληρά τα έσοδα του Πούτιν αλλά και για να επέλθει πτώση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου το οποίο επικαλείται μέλος της G7 η ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο θα καθοριστεί σε ένα σημείο πάνω από το κόστος παραγωγής με στόχο να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα μπει στον πειρασμό να διακόψει τις πωλήσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα ανώτατο όριο τιμής αποτελεί ουσιαστικά αποκήρυξη του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ που ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου με ορίζοντα τον Δεκέμβριο, το οποίο όχι μόνο απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού αργού αλλά απαγόρευε επίσης στις επιχειρήσεις της ΕΕ να παρέχουν θαλάσσια ασφάλιση σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. 

Να σημειωθεί ότι παρά το ότι οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Ρωσίας έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον περασμένο Αύγουστο, τα έσοδα από τις εξαγωγές της τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως εξαιτίας των υψηλών τιμών, 40% πάνω από τον μέσο όρο του περασμένου έτους.

Έμποροι και αναλυτές της αγοράς πετρελαίου εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργούσε καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να μεταφέρει το πετρέλαιο της στην Ασία χωρίς χρήση της θαλάσσιας ασφάλισης των Δυτικών. Η Μόσχα μπορεί επίσης να σταματήσει εντελώς την εξαγωγή μέρους του πετρελαίου, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Η Μόσχα πάντως ήδη χαρακτήρισε μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση ως παρέμβαση στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε παύση πώλησης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε όσες χώρες ορίσουν πλαφόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα