ΑΘΗΝΑ
14:52
|
26.05.2024
Ο επικεφαλής της UNITA, Ανταλμπέρτο Κόστα Τζούνιορ, λέει ότι το κόμμα του «δεν αναγνωρίζει τα τελικά αποτελέσματα» των εκλογών της 24ης Αυγούστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αγκόλα κατέθεσε αγωγή στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας με την οποία ζητά την ακύρωση των εκλογών του περασμένου μήνα στις οποίες το κυβερνών Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλας (MPLA) ανακηρύχθηκε νικητής.

Οι εκλογές της 24ης Αυγούστου ήταν οι πιο κρίσιμες, στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, από την πρώτη πολυκομματική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το 1992.

Λαμβάνοντας μόλις λίγο περισσότερο από το 51% των ψήφων, η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε το MPLA νικητή – παρατείνοντας την επί σχεδόν πέντε δεκαετίες αδιάλειπτη διακυβέρνηση του κόμματος και παραχωρώντας στον Πρόεδρο Ζοάο Λουρένκο μια δεύτερη θητεία.

Η Εθνική Ένωση για την Ολική Ανεξαρτησία της Αγκόλα (UNITA) — ένα πρώην αντάρτικο κίνημα που συμμετείχες στον οδυνηρό 27χρονο εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 2002 — έλαβε περίπου το 44%, το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ.

Σε ομιλία του, αργά τη νύχτα της Πέμπτης, ο ηγέτης της UNITA Ανταλμπέρτο Κόστα Τζούνιορ, επανέλαβε ότι το πρώην αντάρτικο κίνημα δεν αναγνωρίζει τα τελικά αποτελέσματα που εξέδωσε η εθνική εκλογική επιτροπή.

«Το MPLA δεν κέρδισε τις εκλογές… Βρισκόμαστε σε ειρήνη εδώ και 20 χρόνια και πρέπει να ασπαζόμαστε ένα αληθινό δημοκρατικό κράτος δικαίου», είπε ο Κόστα Τζούνιορ σε μια ομιλία στο έθνος που μεταδόθηκε μέσα από τη σελίδα του στο Facebook.

«Δεν αποδεχόμαστε τα δημοσιευμένα εκλογικά αποτελέσματα. Έχουμε ασκήσει νομικές ενέργειες για την ακύρωση των εκλογών. Ελπίζουμε ότι η CNE θα συγκρίνει τα πρακτικά που έχει με αυτά που έχει δώσει σε κόμματα της αντιπολίτευσης. Η UNITA της Αγκόλα κέρδισε τις εκλογές! Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία του λαού και την ψήφο του», ανέφερε ο επικεφαλής της UNITA σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η UNITA αποφάσισε να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο αφού οι καταγγελίες της για προβλήματα στην επίσημη καταμέτρηση, που δεν συμφωνεί με εκείνην του κόμματος, απορρίφθηκαν από την επιτροπή, την Τρίτη.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι ψήφοι λαμβάνονται υπόψη και γίνονται σεβαστές», είπε ο Κόστα Τζούνιορ.

Αν και η κεντρική εκλογική επιτροπή αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και επιμένει ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες και διαφανείς, τέσσερις από τους 16 εκλογικούς επιτρόπους δεν υπέγραψαν τα τελικά αποτελέσματα, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη διαδικασία.

Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έχει πλέον 72 ώρες για να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους και άλλες 72 ώρες για να αποφανθεί επί του θέματος. Αναλυτές εκτιμούν ότι το κυβερνών κόμμα ελέγχει το δικαστήριο, του οποίου ηγείται πρώην μέλος του MPLA, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι ασκεί τις εξουσίες του ανεξάρτητα.

Ο πρωθυπουργός Λουρένκο, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη θητεία του, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης των κακώς διαχειριζόμενων κρατικών περιουσιακών στοιχείων και της συνέχισης της εξάλειψης της διαφθοράς.

Αλλά μέχρι στιγμής οι μεταρρυθμίσεις του απέτυχαν να δημιουργήσουν μια δικαιότερη κατανομή του τεράστιου πετρελαϊκού πλούτου της Αγκόλα -της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού στην Αφρική- που παραμένει κυρίως στα χέρια λίγων καλά συνδεδεμένων αξιωματούχων της MPLA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μπουρκίνα Φάσο παρατείνει τη στρατιωτική κυριαρχία κατά πέντε χρόνια

Υεμένη: Οι Χούθι απελευθερώνουν περισσότερους από 100 κρατούμενους

Ο Τραμπ και η θερμοκρασία του πλανήτη

Διήμερη επίσκεψη στην Παλαιστίνη πραγματοποιεί ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα