ΑΘΗΝΑ
17:12
|
19.04.2024
Το περιστατικό, που επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι το ναυτικό του κατέσχεσε δύο αμερικανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη (drones) στην Ερυθρά Θάλασσα πριν τα αφήσει να φύγουν. Ο εκπρόσωπος του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αντιπλοίαρχος Τίμοθι Χόκινς, επιβεβαίωσε το περιστατικό στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που ανέφερε ότι προέρχονταν από το κατάστρωμα του αντιτορπιλικού Jamaran του ιρανικού ναυτικού, στα οποία ναύτες εξετάζουν δύο μη επανδρωμένα σκάφη Saildrone Explorer πριν πετάξουν το ένα στη θάλασσα καθώς ένα άλλο πολεμικό πλοίο μπορεί να διακριθεί στο βάθος.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε χθες ότι το ιρανικό ναυτικό βρήκε «αρκετά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά σκάφη εγκαταλελειμμένα στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς». «Μετά από δύο προειδοποιήσεις σε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό για να αποτρέψει πιθανά περιστατικά, το Jamaran κατέσχεσε τα δύο σκάφη», σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ «Μετά την εξασφάλιση της διεθνούς ναυσιπλοΐας, η Ναυτική Μοίρα Νο 84 απελευθέρωσε τα σκάφη σε ασφαλή περιοχή».

Ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ εγκαινίασε πέρυσι τη μη επανδρωμένη Ειδική Ομάδα 59, με στόχο την ταχεία ενσωμάτωση μη επανδρωμένων συστημάτων και τεχνητής νοημοσύνης σε ναυτικές επιχειρήσεις. Η περιοχή ευθύνης του 5ου Στόλου περιλαμβάνει τα κρίσιμα Στενά του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το 20% του παγκοσμίου πετρελαίου και εκτείνεται μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα που φτάνει κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, την πλωτή οδό στην Αίγυπτο που οδηγεί στη Μεσόγειο και τον κόλπο του Άντεν.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας ισχυρίστηκε πως ένα πολεμικό πλοίο του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού ανέσυρε χθες δύο αμερικανικά drones, τα κάλυψε με μουσαμάδες και αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε αμερικανική ιδιοκτησία πριν τα επιστρέψει σήμερα στα αμερικανικά πολεμικά πλοία που συνέκλιναν στο σημείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Amber Alert: Εξαφάνιση 11χρονου από χώρο φιλοξενίας στην πλατεία Αττικής

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα