ΑΘΗΝΑ
23:25
|
19.04.2024
Αμμουδιά χιλιομέτρων, με 10 ευρώ βενζίνη στο ρεζερβουάρ και ούτε μία ώρα από την Αθήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κάποιες φορές ο παράδεισος είναι κοντά μας και εμείς ούτε καν το περιμένουμε». Με μόλις 10 ευρώ βενζίνη και ούτε μία ώρα από τις παρυφές της Αθήνας, βρίσκεται ένα σπάνιο δάσος κουκουναριάς (από τα ελάχιστα στην Ελλάδα), μια αμμουδιά άνω των 3 χιλιομέτρων και μια παραλία με ρηχά, τιρκουάζ νερά. Το κανάλι «Haanity» στο YouTube επισκέπτεται την παραλία του Σχοινιά από ψηλά.

Μερικά στοιχεία για την περιοχή: Ο Σχοινιάς ή Σχινιάς είναι παραθαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής και μικρός οικισμός. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κάμπου του Μαραθώνα, στην παράκτια ζώνη, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής. Στην περιοχή του Σχοινιά διαμορφώνονται έλη τα οποία αποτελούν σημαντικό υδροβιότοπο. Στον Σχοινιά επίσης υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα (ο Σχοινιάς μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα και το δάσος Κουκουναριάς στη Σκιάθο είναι τα σημαντικότερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα, τα οποία φέρουν το σπάνιο είδος πεύκου Κουκουναριάς Pinus Pinea).

Στην περιοχή του Σχοινιά δημιουργήθηκε το κωπηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, χωρητικότητας 14.000 θέσεων. Στο δυτικότερο άκρο της παραλίας του Σχοινιά τοποθετείται το μέρος όπου διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα, ενώ κοντά σε αυτή την περιοχή (περίπου 4 χλμ.) βρίσκεται και ο Τύμβος του Μαραθώνα.

Η παραλία του Σχοινιά είναι δημοφιλής για καλοκαιρινά μπάνια, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και για γυρίσματα ταινιών (π.χ. το 1971 στην ταινία «Κατάχρησις εξουσίας» με τον Νίκο Κούρκουλο, όπου στον Σχοινιά διαδραματίζεται το φινάλε της ταινίας, και το 2008 στην ταινία «Ι4 – Λούφα και απαλλαγή», όπου το στρατόπεδο στο ακριτικό νησί της πλοκής, βρίσκεται στο δάσος του Σχοινιά).  Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου λάτρευε αυτήν την παραλία και πολλές φορές ξεκινούσε την ημέρα του με ένα κολύμπι εκεί, πολύ νωρίς το πρωί πριν πάει στο γραφείο του… στο Μαξίμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα