ΑΘΗΝΑ
22:20
|
03.05.2024
Χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κομητεία της Βόρειας Καλιφόρνιας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε επαρχία της Βόρειας Καλιφόρνιας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των σπιτιών που παραδόθηκαν στις φλογές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά ή εντός ενός εργοστασίου παραγωγής προϊόντων ξύλου έφτασε γρήγορα σε μια γειτονιά στο βόρειο άκρο της κοινότητας και στη συνέχεια επεκτάθηκε μακριά από την κωμόπολη των περίπου 2.600 κατοίκων. Οι εκκενωμένοι πολίτες μετέφεραν στα μέσα ενημέρωσης δραματικές εικόνες με πυκνό μαύρο καπνό και κομμάτια στάχτης που έπεφταν σαν βροχή.

Η Άνι Πίτερσον είπε ότι καθόταν στη βεράντα του σπιτιού της κοντά στην εταιρεία Roseburg Forest Products, η οποία κατασκευάζει τεχνητούς και φυσικούς καπλαμάδες, όταν «ξαφνικά ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη και όλος αυτός ο καπνός άρχισε να έρχεται προς το μέρος μας». Πολύ γρήγορα το σπίτι της και καμιά δεκαριά ακόμα πήραν φωτιά. Πρόσθεσε ότι το όλο σκηνικό με τον καπνό και τις φλόγες έμοιαζε σαν «ο κόσμος να έφτανε στο τέλος του».

Η Σούζι Μπρέιντι, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Cal Fire, είπε ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η Άλισον Χέντρικσον, εκπρόσωπος των νοσοκομείων Dignity Health North State, δήλωσε ότι δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο Mercy Medical Center Mount Shasta. Ο ένας νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και ο τρίτος μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο UC Davis, επειδή διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Η Ρεμπέκα Τέιλορ, διευθύντρια επικοινωνίας της Roseburg Forest Products, με έδρα το Σπρίνγκφιλντ του Όρεγκον, εξήγησε ότι δεν είναι σαφές εάν η φωτιά ξεκίνησε κοντά ή εντός του οικοπέδου της εταιρείας προϊόντων ξύλου. Ένα μεγάλο άδειο κτίριο στην άκρη του οικοπέδου της εταιρείας κάηκε ολοσχερώς. Όλοι οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν εγκαίρως και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Η φωτιά, που ονομάστηκε Mill Fire, ωθήθηκε από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 56 km/h και γρήγορα μετέτρεψε σε στάχτη μια έκταση 10,3 τετραγωνικων χιλιομέτρων. Περίπου 7.500 άνθρωποι στο Weed και σε πολλές κοντινές κοινότητες έλαβαν εντολή εκκένωσης των σπιτιών τους.

Η Δρ Ντέμπορα Χάιγκερ, ιατρική διευθύντρια στο Νοσηλευτικό Κέντρο Shasta View, διαβεβαίωσε ότι και οι 23 ασθενείς στην εγκατάσταση του κέντρου απομακρύνθηκαν εγκαίρως. Οι 20 μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία και τρεις εστάλησαν στα σπίτια τους σε ειδικά νοσοκομειακά κρεβάτια.

Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε την κομητεία Siskyou σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είπε ότι έλαβε μια ομοσπονδιακή επιχορήγηση «για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ζωτικών πόρων για την καταστολή της πυρκαγιάς».

Την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά, αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος που επηρέασαν περίπου 9.000 πελάτες της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, PacifiCorp. Η συσκότιση αποδόθηκε στην πυρκαγιά.

Ήταν η τρίτη μεγάλη δασική πυρκαγιά σε ισάριθμες ημέρες στην Καλιφόρνια, η οποία βιώνει όλο το καλοκαίρι περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας και αυτές τις ημέρες πλήττεται από νέο κύμα καύσωνα.

Χιλιάδες άτομα έλαβαν επίσης εντολή να φύγουν την Τετάρτη από μια πυρκαγιά στο Castaic βόρεια του Λος Άντζελες και μια πυρκαγιά στην ανατολική κομητεία του Σαν Ντιέγκο κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, όπου δύο άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και πολλά σπίτια καταστράφηκαν. Αυτές οι φλόγες περιορίστηκαν κατά 56% και 65%, αντίστοιχα, και όλες οι εντολές για εκκενώσεις έχουν ανακληθεί .

Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάρυναν το ηλεκτρικό δίκτυο της πολιτείας. Για τέταρτη μέρα, ζητήθηκε από τους κατοίκους να περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει δραματικά το κλίμα των δυτικών ακτών των ΗΠΑ. Το φετινό καλοκαίρι στην Καλιφόρνια ήταν το πιο θερμό και ξηρό των τελευταιών τριών δεκαετιών και όλα τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα θα συνεχιστούν προκαλώντας ακόμα πιο συχνές και καταστροφικές φωτιές. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Καλιφόρνια γνώρισε τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα