ΑΘΗΝΑ
19:21
|
25.04.2024
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την επίθεση μαχητών σε κονβόι τροφίμων στην Σομαλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και η επισιτιστική βοήθεια καταστράφηκε μετά την επίθεση μαχητών σε πολλά οχήματα στην κεντρική περιοχή Χιιράαν της Σομαλίας, αναφέρει το BBC.

«Έβαλαν μια βόμβα ενώ άνθρωποι ήταν στο αυτοκίνητο και την ανατίναξαν», είπε ο κυβερνήτης της περιοχής στη σομαλική υπηρεσία του BBC.

Η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ είπε ότι στόχευε μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται με την κυβέρνηση.

Οι μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα θέλουν να ανατρέψουν την κεντρική κυβέρνηση.

Η Αλ Σαμπάμπ ελέγχει μεγάλο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας, αλλά κατάφερε να επεκτείνει την επιρροή της σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση με έδρα την πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι μαχητές της εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα και σκότωσαν περισσότερους από 20 ανθρώπους.

Ο κυβερνήτης του Χιιράαν, Αλί Τζεϊτέ Οσμάν, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Παρασκευής ενδέχεται να αυξηθεί εν μέσω αναφορών ότι σκοτώθηκαν έως και 27 άνθρωποι.

«Μερικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι τράπηκαν σε φυγή όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. Τα πτώματα εξακολουθούν να συλλέγονται, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», είπε.

Ο κ. Οσμάν κατηγόρησε τους μαχητές ότι βρίσκονται σε πόλεμο με τον άμαχο πληθυσμό στην περιοχή, κατηγορώντας τους ότι καίνε χωριά και καταστρέφουν πηγάδια νερού.

Ο αρχηγός της τοπικής φυλής Μοχάμεντ Αμπντιραχμάν περιέγραψε την επίθεση ως φρικτή, προσθέτοντας ότι τέτοια θηριωδία δεν είχε ξανασυμβεί στην περιοχή.

«Αυτοί ήταν αθώοι πολίτες που δεν έκαναν τίποτα για να το αξίζουν αυτό», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα αφήσει κανένα λιθαράκι» στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας» στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της η αλ Σαμπάμπ ανέφερε ότι τα φορτηγά που επιτέθηκε μετέφεραν προμήθειες τροφίμων για μια ομάδα τοπικών μαχητών που υποστηρίζουν την επίθεση της κυβέρνησης εναντίον τους.

Μια συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Σομαλία με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πρόσφατα ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα