ΑΘΗΝΑ
19:01
|
01.12.2022
Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό δημοψήφισμα στη Χιλή για αλλαγή του συντάγματος της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό δημοψήφισμα στη Χιλή για αλλαγή του συντάγματος της χώρας, που ισχύει από την περίοδο της δικτατορίας του στρατηγού Πινοσέτ το 1973.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που ζήτησε νέο σύνταγμα τον Οκτώβρη του 2020 ανέρχεται στο 80%, ενώ τα μέλη της συντακτικής συνέλευσης εκλέκτηκαν ένα χρόνο αργότερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Χιλιανών θα απορρίψει το συνταγματικό κείμενο, που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των φύλων, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών.

«Το δημοψήφισμα αυτό είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της Χιλής», λέει ο 33χρονος γιατρός Γκασπάρ Ντομίνγκεζ, που ήταν μέλος της συντακτικής συνέλευσης και πιστεύει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Αν αποτύχουμε, η ευθύνη θα βαρύνει όσους διέσπειραν ψεύδη», λέει.

Ο αριστερός πρόεδρος, Γκάμπριελ Μπόρικ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του νέου συντάγματος, δεσμεύθηκε δημόσια σε αλλαγή άρθρων και εδαφίων του συντάγματος, τα οποία είναι ασαφή ή θεωρούνται υπερβολικά αμφιλεγόμενα, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών. Η δημοτικότητα ωστόσο του Μπόρικ έχει πέσει πολύ μετά την ανάληψη της προεδρίας τον Μάρτιο.

«Τα τελευταία χρόνια η Χιλή βιώνει περίοδο αναγέννησης και επανίδρυσης, με αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Ακόμη και αν η συνταγματική μεταρρύθμιση ηττηθεί στο δημοψήφισμα, η διαδικασία του κοινωνικού εκσυγχρονισμού δεν μπορεί να ανακοπεί», λέει ο καθηγητής πανεπιστημίου Ρομπέρ Φουνκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Ε.Ε.: Κοντά στο να αποφασίσει πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι

Ο διαγνωστικός έλεγχος για τον HIV γίνεται πλέον εύκολα και γρήγορα

Τη χρήση ένοπλων ρομπότ από την αστυνομία ενέκρινε το Σαν Φρανσίσκο

Μήνυμα 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στη Λήμνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα