ΑΘΗΝΑ
12:17
|
03.05.2024
Έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα δακρυγόνα και οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που έριξαν απόψε τα ΜΑΤ σε βάρος φοιτητών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης προκαλεί η βίαιη αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ με «βροχή» δακρυγόνων κατά της αποψινής, ειρηνικής κινητοποίησης φοιτητών που διαδηλώνουν ενάντια στην παρουσία «πανεπιστημιακής αστυνομίας» στις σχολές τους στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών στα Ιλίσια.

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν απόψε μεταξύ πλήθος κόσμου και βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο τομεάρχης παιδείας του κόμματος και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και από το ΜέΡΑ25 ο Κλέωνας Γρηγοριάδης.

Εικόνα

Ο Νίκος Φίλης σε γραπτή δήλωσή του για όσα έγιναν έξω από την πύλη του πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίδειξη «δύναμης» μέσω της χρήσης δακρυγόνων απέναντι στους φοιτητές.  «Πρόκειται για αντιπερισπασμό δύο ημέρες πριν αρχίσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές.  Η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας συναντά την ομόθυμη αντίδραση των Πανεπιστημιακών και των φοιτητών. Πρόκειται για μια ακόμη όψη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επίθεσης στο Κράτος Δικαίου» τόνισε ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε τα τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε Πανεπιστήμια και σχολεία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με τη βία και την καταστολή να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα. Τόνισε πως το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τον αγώνα τους για μόρφωση και δικαιώματα. Κάλεσε επίσης τις αστυνομικές δυνάμεις να απομακρυνθούν άμεσα από τον χώρο.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Τόνισε πως η επέμβαση της αστυνομίας έγινε ενώ οι φοιτητές ήταν ήρεμοι ενώ κατήγγειλε πως και ο ίδιος χτυπήθηκε από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. «Αν αυτό είναι δημοκρατία, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δημοκρατικός πρωθυπουργός» κατέληξε στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα