ΑΘΗΝΑ
08:35
|
25.04.2024
«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ για μια ακόμα ανθρωπιστική κρίση μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και της παγκόσμιας ακρίβειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρατεταμένη ξηρασία και ανατιμήσεις στις τιμές βασικών αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω πολέμου και κυρώσεων. Αυτό είναι ένα «εκρηκτικό» μίγμα που θα στείλει τη Σομαλία για άλλη μια φορά στα πρόθυρα του λιμού. Από τον ερχόμενο Οκτώβριο έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο η Σομαλία θα πεινάσει και θα πεθαίνει…

«Ο λιμός βρίσκεται προ των θυρών. Σήμερα απευθύνουμε ύστατη προειδοποίηση», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μογκαντίσου, διευκρινίζοντας ότι η πείνα θα πλήξει το φθινόπωρο περιοχές της νοτιοκεντρικής Σομαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης του οργανισμού.

Το Κέρας της Αφρικής βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας των τελευταίων 40 ετών και οι ειδικοί δηλώνουν ότι η περιοχή ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πέμπτη βροχερή περίοδο χωρίς βροχοπτώσεις στα χρονικά.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς μετέβη την περασμένη Πέμπτη στη Σομαλία και δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος από το επίπεδο της οδύνης και των δεινών που περνούν τόσοι Σομαλοί». Περίπου 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν του ήμισυ του πληθυσμού, πλήττεται από την ιστορική ξηρασία. Οι 213.000 βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ένα εκατομμύριο Σομαλοί απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η χώρα ζει την τρίτη ξηρασία σε μια δεκαετία, αλλά η τρέχουσα ξηρασία «έχει ξεπεράσει τις τρομακτικές ξηρασίες των περιόδων 2010-2011 και 2016-2017 σε διάρκεια και σοβαρότητα», εκτίμησε τον Ιούλιο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Κοπάδια ζωτικής και βιοποριστικής σημασίας για τους ντόπιους έχουν αποδεκατίσει τα κοπάδια, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από την επιδρομή ακριδών στο Κέρας της Αφρικής ανάμεσα στο τέλος του 2019 και τον 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, η Σομαλία επλήγη από λιμό που άφησε πίσω του 260.000 νεκρούς, το ήμισυ των οποίων ήταν παιδιά ηλικίας μικρότερα των 5 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Μετά τις Ευρωεκλογές

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα