ΑΘΗΝΑ
11:28
|
03.12.2022
Η παράσταση που είναι εμπνευσμένη από τη Μικρασιατική Καταστροφή δίνεται αύριο στις 20.30 το βράδυ στην παραλία Μπάτης του Παλαιού Φαλήρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την μαύρη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή τιμά αύριο το βράδυ, 6 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου με την παράσταση του έργου του Μηνά Βιντιάδη «Στου Μποχώρη», που παρουσιάζεται στην παραλία Μπάτης.

Την παράσταση παρουσιάζουν οι ηθοποιοί, Κώστας Αρζόγλου, Πέμη Ζούνη και Βασίλης Ευταξόπουλος, πλαισιωμένοι από ορχήστρα που ερμηνεύει σμυρνέικα τραγούδια, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Βάνας Πεφάνη, ξετυλίγοντας το χρονικό μιας καθοριστικής περιόδου για την Ελλάδα, που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας.

Στου Μποχώρη»: Θεατρική παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική  Καταστροφή


 Η ιστορία εκτυλίσσεται τo 1923 όταν ένας ηλικιωμένος άντρας, ο Αναστάσης, με δανεικά και τις λίγες οικονομίες του, στήνει ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά που το ονομάζει «Στου Μποχώρη», από το γνωστό τραγούδι της εποχής. Είχε φύγει από τη Σμύρνη, μαζί με την κόρη του Ρηνιώ -που έχασε τον άντρα της κάτω από άσχημες συνθήκες- και είναι μορφωμένη και πολύ καλή τραγουδίστρια. Τους πλαισιώνουν ο παιδικός φίλος της Ρηνιώς, ο Φώτης, χορευτής και τραγουδιστής, ο μεγάλος Σμυρνιός συνθέτης Παν. Τούντας και δυο ακόμα μουσικοί.

Το έργο διατρέχει το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες μέρες πριν από την καταστροφή έως το πρώτο χρονικό διάστημα της προσφυγιάς και βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Μέσα από τη ζωή των κεντρικών ηρώων περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης, οι συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάνης με την ανταλλαγή των πληθυσμών, η τέχνη και ο πολιτισμός στη Σμύρνη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης του 1.500.000 των προσφύγων στην Ελλάδα, ανθρώπων που γνώρισαν περιφρόνηση, έχθρα, ακόμα και πόλεμο από τους συμπατριώτες τους, με τους οποίους μιλούσαν την ίδια γλώσσα.

Τα σμυρναίικα τραγούδια του πόνου, της ξενιτιάς και του έρωτα, δίνουν στην παράσταση ένα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Συγγραφέας του έργου είναι ο Μηνάς Βιντιάδης, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και υποψήφιος για το Βραβείο Κάρολος Κουν 2018, σκηνοθέτης η Βάνα Πεφάνη, με πολλές δημιουργικές σκηνοθεσίες στο ενεργητικό της και πρωταγωνιστούν η Πέμη Ζούνη, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Βασίλης Ευταξόπουλος πλαισιωμένοι από τρεις αξιόλογους μουσικούς, τον Γιάννη Παπαγεωργίου, Βασίλη Ζιγκερίδη και Κώστα Ζιγκερίδη.

Η παραγωγή είναι του Πολιτιστικού Σωματείου ΠΕΤΡΑ.

Η παράσταση εντάσσεται στις εκδηλώσεις των ΦΑΛΗΡΙΚΩΝ 2022, με μουσικό-θεατρικές παραστάσεις, που διοργανώνει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου μαζί με το Πολιτιστικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΟ.Α.ΚΕ). Οι εκδηλώσεις αυτές συνεχίζονται κάθε βράδυ έως τις 11 Σεπτεμβρίου (έναρξη 20.30), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αντί εισιτηρίου, προφέρουμε εθελοντικά, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Το έργο παρουσιάστηκε μέχρι τώρα στη Νέα Σμύρνη, το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Τρίτση και συνεχίζει την περιοδεία του στην Αττική, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Μεσσηνία: Κατηγορίες για βιασμό 9χρονης από 17χρονο

Οι δικηγόροι του Ασάνζ προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ

Λαβύρινθος στις Άνδεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα