ΑΘΗΝΑ
06:20
|
28.04.2024
Το ΝΑΤΟ ανέπτυξε πολεμικά αεροσκάφη αλλά «Δεν μπορούσαν να δουν κανέναν στο πιλοτήριο». Στο ιδιωτικό τζετ φέρεται να επέβαινε Γερμανός επιχειρηματίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ιδιωτικό αεροπλάνο Cessna συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών της Λετονίας το απόγευμα της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία διάσωσης της Σουηδίας, αφού το ΝΑΤΟ ανέπτυξε αεροσκάφη ώστε να ακολουθήσουν την ακανόνιστη πορεία του.

Στο ιδιωτικό τζετ επέβαινε ένας εξέχων Γερμανός επιχειρηματίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία του. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν το ιδιωτικό τζετ του ιδιοκτήτη μας, Καρλ-Πίτερα Γράισμαν», δήλωσε εκπρόσωπος της Quick Air, μιας εταιρείας αεροπορικών ναυλώσεων με έδρα την Κολωνία. Ο Γράισμαν και άλλοι τρεις επέβαιναν στο αεροπλάνο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το νηολογημένο στην Αυστρία αεροσκάφος Cessna 551 απογειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από τη Χερέθ στη νότια Ισπανία χωρίς καθορισμένο προορισμό, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24. Έστριψε δύο φορές, στο Παρίσι και την Κολωνία, πριν κατευθυνθεί προς τη Βαλτική, περνώντας κοντά από το σουηδικό νησί Γκότλαντ, προτού το FlightRadar24 καταγράψει ταχεία απώλεια ταχύτητας και υψομέτρου.

Η ισπανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ENAIRE δήλωσε ότι αφού έχασε την επαφή με το αεροσκάφος στον εναέριο χώρο πάνω από το Τολέδο μία ώρα μετά την απογείωσή του, ειδοποίησε τους ελεγκτές στη Γαλλία και δύο πολεμικά αεροσκάφη στάλθηκαν για να παρακολουθήσουν το ιδιωτικό τζετ.

Εκπρόσωπος της λιθουανικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη από την αποστολή της Βαλτικής Αεροπορικής Αστυνομίας του ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο Αμάρι στην Εσθονία απογειώθηκαν για να ακολουθήσουν το αεροπλάνο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Γερμανικά και δανέζικα πολεμικά αεροσκάφη είχαν σταλεί νωρίτερα να επιθεωρήσουν το αεροσκάφος καθώς περνούσε από τον εναέριο χώρο των αντίστοιχων χωρών, αλλά δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή, δήλωσε ο Γιόχαν Γουάλστρομ της Σουηδικής Ναυτικής Διοίκησης. «Δεν μπορούσαν να δουν κανέναν στο πιλοτήριο», ανέφερε.

Ελικόπτερο της λιθουανικής πολεμικής αεροπορίας στάλθηκε στο σημείο της συντριβής για έρευνα και διάσωση κατόπιν αιτήματος της γειτονικής Λετονίας, δήλωσε εκπρόσωπος της λιθουανικής πολεμικής αεροπορίας. «Τα πλοία μας βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη θέση όπου συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα», δήλωσε η Λίβα Βέιτα, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λετονίας.

Ένα πλοίο της Stena Line που ταξίδευε από το Βέντσπιλς στο Νόρβικ της Σουηδίας ανακατευθύνθηκε επίσης στο σημείο της συντριβής, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης ναυτικών δρομολογίων MarineTraffic. Ο ιστότοπος έδειξε επίσης ένα σουηδικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και ένα σουηδικό αεροπλάνο στο σημείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, το αεροπλάνο μετέφερε τον πιλότο, έναν άνδρα, μια γυναίκα και ένα άτομο που περιέγραψε ως κόρη, χωρίς να αναφέρεται η πηγή των πληροφοριών. Η εφημερίδα Express της Κολωνίας ανέφερε ότι ο Γράισμαν ήταν ο πιλότος και ότι συνοδευόταν από τη σύζυγό του, την κόρη του και τον φίλο της κόρης του. Η αιτία της συντριβής δεν είναι ακόμη γνωστή.

Ένα ναυάγιο, ένα συγκεντρωμένο κομμάτι αποβλήτων και μια πετρελαιοκηλίδα εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο της συντριβής, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης της Λετονίας, Πέτερις Σουμπότα στη λετονική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι δεν βρέθηκαν επιβάτες.

Ο Γκράισμαν υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στην Κολωνία, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Γερμανίας, παίζοντας ρόλο στους ετήσιους εορτασμούς του καρναβαλιού της βαθιά καθολικής πόλης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα