ΑΘΗΝΑ
19:29
|
03.05.2024
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ πρότεινε τον συντονισμό των στρατιωτικών δαπανών των κρατών-μελών του μπλοκ ώστε «να καλύψουμε τα κενά μας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αποθέματα όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαντλούνται καθώς τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να στέλνουν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, καθώς προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να συντονίσουν καλύτερα τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

«Τα στρατιωτικά αποθέματα των περισσότερων κρατών-μελών έχουν, δεν θα έλεγα εξαντληθεί, αλλά εξαντληθεί σε μεγάλο ποσοστό, επειδή παρέχουμε πολλές δυνατότητες στους Ουκρανούς», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συζήτηση με Ευρωπαίους νομοθέτες. «Πρέπει να ξαναγεμίσουν. Ο καλύτερος τρόπος για να ξαναγεμίσουν είναι να το κάνετε αυτό μαζί. Θα είναι φθηνότερο», πρόσθεσε.

Σε συνάντηση στην Τσεχία την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν τρόπους για την καλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικού υλικού και πόρων, αλλά και για τη μαζική αγορά πυρομαχικών και όπλων, όπως συστήματα αεράμυνας.

Ο Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα ότι εάν τα κράτη-μέλη συνεχίσουν να επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες με τον ίδιο τρόπο, «το αποτέλεσμα θα είναι μια μεγάλη σπατάλη χρημάτων, επειδή αυτός δεν είναι τρόπος να ακυρώσουμε τις επικαλύψεις μας, υπάρχουν πολλές από αυτές, ή να καλύψουμε τα κενά μας».

Ο Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στα αιτήματα ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ για την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πριν από ένα χρόνο. «Δυστυχώς δεν το κάναμε και σήμερα μετανιώνουμε. Λυπούμαστε που τον περασμένο Αύγουστο δεν ακολουθήσαμε αυτό το αίτημα, δεν ικανοποιήσαμε αυτό το αίτημα», δήλωσε, υποστηρίζοντας πως αν κάτι τέτοιο είχε γίνει «θα βρισκόμασταν σε καλύτερη κατάσταση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά το βαφτιστήρι του

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα