ΑΘΗΝΑ
08:32
|
25.04.2024
Μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας της χώρας παραμένουν προσβάσιμα μόνο με βάρκες, εδώ και έναν μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χειρότερες πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της τελευταίας 30ετίας, έχουν φέρει σε κατάσταση χάους την πρωτεύουσα του Τσαντ, Εν Ντιαμένα, με μεγάλες περιοχές – εδώ και έναν μήνα – να είναι προσβάσιμες μόνο με πλωτά μέσα και χιλιάδες κατοίκους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, σύμφωνα με ομάδες βοήθειας και την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία.

Τα φουσκωμένα ποτάμια έχουν καταστρέψει σχεδόν 2.700 εκτάρια καλλιεργειών και γεωργικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα, καθώς και εκατοντάδες σπίτια, ενώ οι βροχοπτώσεις ρεκόρ απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης του σκληρά πληττόμενου πληθυσμού.

Στην όγδοη συνοικία της N’Djamena, οικογένειες χρησιμοποιούν ξύλινες βάρκες για να διασχίσουν τους δρόμους που έχουν πλημμυρίσει από βροχερό νερό από πλημμύρες από τα τέλη Ιουλίου.

Τα ακραία καιρικά μοτίβα απεικονίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. Οι πλημμύρες δεν είναι ασυνήθιστες κατά την περίοδο των βροχών στην κεντροαφρικανική χώρας, η οποία συνήθως διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Αλλά αυτή τη φορά, οι βροχές ήρθαν νωρίς, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 22 νεκρούς, και ήταν χειρότερες από ό,τι συνήθως με αποτέλεσμα γρήγορα να αποδειχτούν άχρηστα όλα τα υποτυπώδη αντιπλημμυρικά έργα.

Σε όλη τη Δυτική και Κεντρική Αφρική από το Τσαντ έως τη Σενεγάλη, οι έντονες βροχοπτώσεις πάνω από το κανονικό σε αρκετές χώρες στα τέλη Ιουλίου έχουν αφήσει μεγάλες περιοχές βυθισμένες στο νερό.

Τα τελευταία χρόνια, οι έντονες βροχοπτώσεις, η υποβάθμιση της γης και ο κακός πολεοδομικός σχεδιασμός έχουν οδηγήσει σε συχνότερες καταστροφές από πλημμύρες στην περιοχή, οι χώρες της οποίας είναι από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον δείκτη Notre Dame Global Adaptation Initiative.

«Η χώρα δεν έχει καταγράψει τέτοια ποσότητα βρόχινου νερού από το 1990», δήλωσε στο Reuters ο Ίντρις Αμπντάλα Χασάν, ανώτερος αξιωματούχος της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας του Τσαντ, χθες Δευτέρα, περιγράφοντας την κατάσταση ως καταστροφική καθώς, όπως είπε, ολόκληρες πόλεις έχουν βρεθεί κάτω από το νερό.

Πάνω από 442.000 άνθρωποι στο Τσαντ είχαν πληγεί από τις πλημμύρες στις 13 από τις 23 περιφέρειες της χώρας, έως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ανθρωπιστικού γραφείου του ΟΗΕ (OCHA).

Όπως αναφέρουν πλημμυροπαθείς που πλέον διαμένουν σε αυτοσχέδια παραπήγματα από ξύλα και κομμάτια υφάσματος, ο επόμενος μεγάλος εχθρός που έχουν να αντιμετωπίσουν, μετά το νερό, είναι τα σμήνη κουνουπιών, η ελονοσία και η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού.

«Κανείς δεν κινείται για να μας βοηθήσεις. Οι αρχές μας παρακολουθούν από μακριά σαν να είμαστε αποδημητικά πουλιά» καταγγέλλουν. Η κυβέρνηση έχει συστήσει μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους πληγέντες από τις πλημμύρες με τρόφιμα, κουβέρτες και κιτ υγείας, δήλωσε, από τον πλευρά του, ο δήμαρχος της Εν Ντιαμένα, Αλί Χαρούν.

Σε μια κοινή έκκληση, η κυβέρνηση του Τσαντ και η ανθρωπιστική κοινότητα ζητούν 5,2 εκατομμύρια δολάρια για να παράσχουν καταφύγιο, είδη πρώτης ανάγκης και προστασία σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα