ΑΘΗΝΑ
14:54
|
18.05.2024
Η παύση από το αξίωμα έρχεται μετά την διαρροή ηχητικού αποσπάσματος όπου συζητούσε πώς να χρησιμοποιήσει το νομοθετικό σώμα προς όφελος της παράταξής της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περουβιανοί νομοθέτες καθαίρεσαν τη Δευτέρα τη Λέιντι Καμόνες, την επικεφαλής του Κογκρέσου, μόλις μια ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας Ανίμπαλ Τόρες ζήτησε δημόσια την απομάκρυνσή της λόγω διαρροής ηχητικού αποσπάσματος που την έδειχνε να συζητά πώς να χρησιμοποιήσει το νομοθετικό σώμα προς όφελος της παράταξής της.

Η Καμόνες βρισκόταν στην συγκεκριμένη θέση για λιγότερο από δύο μήνες και η αποπομπή της υπογραμμίζει πώς η διοίκηση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο αντεπιτίθεται δυναμικά εναντίον ενός εχθρικού Κογκρέσου που τον έχει ήδη παραπέμψει δύο φορές.

Αν και ο Καστίγιο έχει επιβιώσει πολιτικά από τις δίκες παραπομπής, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου της Καμόνες, έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να προσπαθήσουν να τον εκδιώξουν για τρίτη φορά.

Οι πολιτικές κρίσεις είναι συχνές στο Περού, που έχει γνωρίσει πέντε προέδρους από το 2016, ιδίως διότι το Κογκρέσο παρέπεμψε σε έξι δίκες ορισμένους αρχηγούς του κράτους την περίοδο αυτή. Η χθεσινή επιτυχία της κυβερνητικής αντεπίθεσης ίσως αποτελεί ένδειξη πως η ισορροπία δυνάμεων μεταβάλλεται, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί.

Η αποπομπή της Καμόνες έρχεται την ίδια περίοδο που αριστερός πρόεδρος Πέδρ Καστίγιο αντιμετωπίζει αυξανόμενα νομικά προβλήματα. Οι εισαγγελείς άνοιξαν ένα ρεκόρ έξι ποινικών ερευνών εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης μιας για παρακώλυση της δικαιοσύνης και μιας άλλης για φερόμενη καθοδήγηση ενός σχεδίου συμβάσεων για μίζες.

Τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου του – συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ανιμπαλ Τόρες – βρίσκονται επίσης υπό έρευνα, ενώ ένας πρώην υπουργός και ένας ανιψιός του βρίσκονται σε φυγή.

Ο Καστίγιο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιεσδήποτε κατηγορίες για αδικοπραγία και τη Δευτέρα τις διέψευσε ξανά, αφού κατέθεσε ενώπιον του γενικού εισαγγελέα του Περού σε κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών.

«Είμαστε σήμερα πιο δυνατοί και πιο γαλήνιοι από ποτέ», είπε στη συνέχεια ο Καστίγιο. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την επιφυλακή μας κάτω, το Περού χρειάζεται οι αρχές του να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που έχει αυτή η χώρα».

Εν τω μεταξύ, ο Τόρες έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του Κογκρέσου, πραγματοποιώντας συνέντευξη Τύπου για δύο ώρες το βράδυ της Κυριακής για να απαιτήσει την απομάκρυνση της Καμόνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενταση τα ξημερώματα στα Εξάρχεια

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα