ΑΘΗΝΑ
01:24
|
27.04.2024
Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην εταιρική μας σχέση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία υπέγραψε νέα αμυντική συμφωνία με το Ανατολικό Τιμόρ, έναν από τους στενότερους γείτονές της στον Ινδο-Ειρηνικό, επιτρέποντας αυξημένη στρατιωτική συνεργασία, ιδιαίτερα στα ύδατα μεταξύ των δύο εθνών.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε καθώς ο πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ράμος-Χόρτα, ετοιμαζόταν να μιλήσει στην αυστραλιανή Εθνική Λέσχη Τύπου, όπου κάλεσε την Αυστραλία να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την οικονομία του Ανατολικού Τιμόρ να αναπτυχθεί.

«Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη υποστήριξη από την Αυστραλία όσον αφορά το να βοηθήσουμε το Ανατολικό Τιμόρ να σκεφτεί νέες οικονομικές ευκαιρίες και προκλήσεις», ανέφερε. «Ελπίζουμε ότι η Αυστραλία θα μας προσφέρει κάποιες ευκαιρίες για να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών».

Η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (DCA) καθορίζει την προστασία που παρέχεται στο στρατιωτικό προσωπικό κάθε χώρας ενώ βρίσκεται στο έδαφος της άλλης, διευκολύνοντας τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαίδευσης, ιδίως στη Θάλασσα του Τιμόρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μάρλες, δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην εταιρική μας σχέση» και ένα «νέο κεφάλαιο στη στενή σχέση της Αυστραλίας με το Ανατολικό Τιμόρ». «Ανυπομονώ να δω πώς η DCA θα βοηθήσει να επιτραπούν κοινές θαλάσσιες περιπολίες μεταξύ Αυστραλίας και Ανατολικού Τιμόρ», πρόσθεσε.

Η συμφωνία υπογράφηκε αφού ο Ράμος-Χόρτα δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian τον περασμένο μήνα ότι το Ανατολικό Τιμόρ θα μπορούσε να αναζητήσει την οικονομική υποστήριξη της Κίνας εάν η Αυστραλία και η εταιρεία Woodside Energy αποτύχουν να υποστηρίξουν έναν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ της πλούσιας σε πόρους Θάλασσας του Τιμόρ και της νότιας ακτής της χώρας του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα