ΑΘΗΝΑ
15:06
|
26.04.2024
«Χρειάζονται πρόσθετες εξηγήσεις γιατί υπάρχουν αρκετά ζητήματα στην έκθεση» της ΙΑΕΑ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία ζήτησε «πρόσθετες εξηγήσεις» από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με τμήματα της έκθεσής της για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ΙΑΕΑ ζήτησε χθες να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό και να δημιουργηθεί αμέσως μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της υπηρεσίας στη Ζαπορίζια την περασμένη εβδομάδα. 

Το εργοστάσιο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό και να συνδέεται με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το Κίεβο και η Μόσχα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για την εκτόξευση πυραύλων στον πυρηνικό σταθμό, προκαλώντας φόβους για πυρηνική καταστροφή τύπου Τσερνόμπιλ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι η Μόσχα ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα της ΙΑΕΑ και έχει στείλει αίτημα για παροχή επιπλέον πληροφοριών. «Χρειάζονται πρόσθετες εξηγήσεις γιατί υπάρχουν αρκετά ζητήματα στην έκθεση. Δεν θα τα απαριθμήσω τώρα, αλλά έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις από τον Γενικό Διευθυντή της ΙΑΕΑ», ανέφερε ο Λαβρόφ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Δύση ότι ασκεί πίεση στην αποστολή της ΙΑΕΑ στο εργοστάσιο. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η Ζαχάροβα τόνισε ότι η Ρωσία έχει παράσχει πλήρη στοιχεία για την πηγή των βομβαρδισμών στην ΙΑΕΑ και αναρωτιέται γιατί η οργάνωση δεν κατονόμασε την Ουκρανία ως πηγή των επιθέσεων στον πυρηνικό σταθμό στην έκθεσή της. Η Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία συντονίζει τις επιθέσεις της στην εγκατάσταση με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών κρατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα