ΑΘΗΝΑ
09:35
|
05.05.2024
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά σε σειρά αλλαγών που ισχύουν από φέτος σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρόγραμμα διεξαγωγής των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας επισημαίνοντας πως οι εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου 2023 και στα Γενικά Λύκεια, μία μέρα μετά.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι το πρόγραμμα των εξετάσεων και του νέου σχολικού έτους είναι έτοιμα για πρώτη φορά, πριν καν ανοίξουν τα σχολεία, στις 12 Σεπτέμβρη. Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν τη νέα σχολική χρονιά, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και των «αλλαγών» στα πανεπιστήμια με πρώτη την αμφιλεγόμενη παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας που προκαλεί τις πολύ έντονες αντιδράσεις των φοιτητών σε όλη τη χώρα.

Η Κεραμέως υπερασπίστηκε την πανεπιστημιακή αστυνομία (επισήμως γνωστή σαν «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ΟΠΠΙ), κάνοντας λόγο για «ισχνές αλλά θορυβώδεις μειοψηφίες». Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο της θα προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου το οποίο και χαρακτήρισε.. «αναβάθμιση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος» στο φόντο των μεγάλων ελλείψεων στις κτιριακές υποδομές των πανεπιστημίων της χώρας, της τραγικής έλλειψης φοιτητικών εστιών, βιβλιοθηκών κ.α.

Όσον αφορά τη δυσκολία εύρεσης στέγης για εκπαιδευτικούς, η Νίκη Κεραμέως είπε πως «εξετάζονται πρωτοβουλίες σε επίπεδο «της Προεδρίας της Κυβέρνησης συνολικά για κίνητρα προς όλους τους δημόσιους υπαλλήλους για να υπηρετήσουν σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές».

Ενόψει του χειμώνα και του ζητήματος της θέρμανσης των σχολικών μονάδων, η υπουργός διαβεβαίωσε πως υπάρχει «διαρκής χρηματοδότηση» από τις Σχολικές Επιτροπές και πως προβλέπονται έκτακτα κονδύλια για τις αυξημένες ανάγκες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, υπογράμμισε πως η «διεθνής τάση» είναι να μην υφίστανται πια υποχρεωτικά μέτρα, παρά μόνο συστάσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου μέχρι τις 17.30, στο ρόλο εκπαιδευτικών ομίλων και των παιδαγωγικών συμβούλων-μεντόρων, αλλά και στους «ενδοσχολικούς συντονιστές» και τα νέα, ψηφιακά εργαλεία (διαδραστικοί πίνακες, ρομποτική κ.ά.) που εισάγονται φέτος σε σχολεία της χώρας.

Ανέφερε πως φέτος έγιναν 8.600 νέοι μόνιμοι διορισμοί και πως ξεκινά το πρόγραμμα «Φιλία», που αφορά στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Θα συνεχιστούν, σύμφωνα με την Κεραμέως, τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, των εκπαιδευτικών και η «ελληνική Pisa», η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Τράπεζα Θεμάτων και η Αυτονομία των Σχολικών Μονάδων.

Πότε ανοίγουν και κλείνουν τα σχολεία

Όλα τα σχολεία ξεκινούν στις 12 Σεπτεμβρίου. Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 15 Ιουνίου 2023, στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου και των εξετάσεων του Γυμνασίου στις 15 Ιουνίου, ενώ στα Λύκεια τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 19 Μαΐου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως 30 Μαΐου και οι εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου από τις 22 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.

Η κλήρωση για τα Πειραματικά είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου 2023 και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα για τις 29 Απριλίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας:

  • Ιδρύονται 5 νέα Πειραματικά ΔΙΕΚ στη Νίκαια, τη Βέροια, την Κομοτηνή, τη Μυτιλήνη και την Κοζάνη.
  • Προστίθενται 225 ειδικότητες προτίμησης Α’ εξαμήνου στα ΔΙΕΚ. Η κ. Κεραμέως εξήγησε, ότι οι υποψήφιοι που ήδη καταχώρισαν αίτηση με προτιμήσεις στο σύστημα μπορούν να ξανασυνδεθούν, να ελέγξουν τις νέες ειδικότητες προτίμησης και να τροποποιήσουν τις προτιμήσεις τους μέχρι τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου.
  • Για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν Πρότυπα ΕΠΑΛ, 24 σε όλη τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα