ΑΘΗΝΑ
04:58
|
20.04.2024
Η Ε.Ε. έχει προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να ανανεώσει την λίστα των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία αποδεικνύεται και πάλι εμπόδιο όσον αφορά στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας — αυτή τη φορά πιέζοντας να διαγραφούν τρεις Ρώσοι ολιγάρχες από τη λίστα.

Η Ε.Ε. έχει προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να ανανεώσει τα μέτρα της κατά ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου, διαφορετικά θα λήξουν. Εντός του μπλοκ, αυτή η παράταση θεωρήθηκε ως τεχνική τυπικότητα, όπως συνέβη με τις προηγούμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία από το 2014.

Αλλά η Ουγγαρία δημιουργεί προβλήματα ζητώντας να εξαιρεθούν τρεις Ρώσοι υπήκοοι από τη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε., σύμφωνα με διπλωμάτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η κίνηση αυτή της Βουδαπέστης έχει εξοργίσει άλλες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν πικρές αναμνήσεις από τις διαπραγματεύσεις με τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν, σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου πριν λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, οι Ρώσοι επιχειρηματίες για τους οποίους θέτει ζητήματα η Ουγγαρία είναι οι Αλίσερ Ουσμάνοφ, Πιότρ Άβεν και Βίκτορ Ράσνικοφ.

Ο Ουσμάνοφ έκανε την περιουσία του στον κλάδο των εξορύξεων και είναι πρώην μέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ, ο Άβεν είναι επιχειρηματίας και πολιτικός που ηγήθηκε της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας και ο Ράσνικοφ είναι δισεκατομμυριούχος από τον κλάδο του σίδερου και του χάλυβα.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα καταλήξει σε κοινή απόφαση σχετικά με τη λίστα κυρώσεων. «Οι κατάλογοι κυρώσεων της Ε.Ε. υπόκεινται συνεχώς σε επανεξέταση και υπάρχουν ανησυχίες ξανά και ξανά ότι η συμπερίληψη ορισμένων προσώπων ή οντοτήτων δεν δικαιολογείται επαρκώς», έγραψε στο Twitter.

Η Ουγγαρία ζήτησε επίσης από την Ε.Ε. να διευρύνει την εξαίρεση στις κυρώσεις για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό έχει δημιουργήσει φόβο μεταξύ άλλων χωρών της Ε.Ε. ότι η Βουδαπέστη θέλει να δημιουργήσει κενά στις ευρωπαϊκές κυρώσεις τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αυστηροποιήσει τους κανόνες.

Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. πρόκειται να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία στη συνάντησή τους την Τετάρτη. Ενώ η παράταση των καταλόγων των κυρώσεων δεν είναι επίσημα στην ημερήσια διάταξη, τα αιτήματα της Ουγγαρίας θα τεθούν σίγουρα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δεδομένης της οργής που έχουν ήδη προκαλέσει, ανέφεραν διπλωμάτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα