ΑΘΗΝΑ
15:48
|
24.04.2024
«Το άτομο που πρόκειται να βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε σήμερα το απόγευμα κατά 0,64% στα 1,145 δολάρια, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου από το 1985. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, προειδοποίησε επίσης ότι λίγα θα μπορούσαν να γίνουν για να σταματήσει η πτώση του Ηνωμένου Βασιλείου σε ύφεση φέτος, κάτι που προκλήθηκε «σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της Ρωσίας και τον αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας».

Η Τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι το τέλος του 2023. Η προειδοποίηση έρχεται εν όψει ενός σχεδίου της κυβέρνησης για τον περιορισμό των απότομων αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας, τις λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας. Επί του παρόντος, ο ετήσιος λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ενός τυπικού νοικοκυριού αναμένεται να αυξηθεί από 1.971 λίρες (2.269 ευρώ) σε 3.549 λίρες (4087 ευρώ) τον Οκτώβριο.

Η Τράπεζα προέβλεψε ύφεση του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα, καθώς ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών σε μια προσπάθεια να διατηρήσει υπό έλεγχο την άνοδο των τιμών. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να κάνουν τον δανεισμό πιο ακριβό, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν και οι τιμές θα σταματήσουν να αυξάνονται το ίδιο γρήγορα. 

Υπερασπιζόμενος τις πρόσφατες κινήσεις του, ο Μπέιλι, που δήλωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα λάβει «υπόψη» την ανακοίνωση του ενεργειακού σχεδίου της νέας πρωθυπουργού όταν θα αποφασίσει για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι «Το άτομο που πρόκειται να βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα