ΑΘΗΝΑ
17:25
|
06.05.2024
Αν και το δικαστήριο αποφάσισε εναντίον των εργασιών υλοτομίας και εξόρυξης πετρελαίου από το 2018, οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο κοινότητες αυτοχθόνων από την περιοχή του Αμαζονίου του Ισημερινού ζήτησαν την Τρίτη από το Συνταγματικό Δικαστήριο να επιβάλει αποφάσεις από το 2018 και το 2019 για την προστασία χιλιάδων εκταρίων (χιλιάδες στρέμματα) τροπικής ζούγκλας από έργα εξόρυξης πετρελαίου και έργα υλοτομίας.

Τα τοπικά δικαστήρια στον Ισημερινό αποφάνθηκαν χωριστά υπέρ της κοινότητας Α’ι Κοφαν του Σινανγκόε, στην επαρχία Σουκούμπιος της χώρας, καθώς και 16 κοινοτήτων Γουεοράνι στην επαρχία Παστάζα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν λάβει προηγούμενη διαβούλευση σχετικά με τα εξορυκτικά έργα που σχεδιάζονται για την επικράτειά τους. Μάλιστα, διεκδικούν την έναρξη εργασιών αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Αντιπροσωπείες και από τις δύο κοινότητες υπέβαλαν την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού για να αναγκάσουν το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων και το υπουργείο Περιβάλλοντος να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις.

«Έχουν περάσει αρκετά χρόνια, αλλά οι αποφάσεις δεν έχουν εκτελεστεί καθόλου», είπε στους δημοσιογράφους ο Γουάιντερ Γαραμάγκ, πρόεδρος της κοινότητας Α’ι Κοφαν του Σινάνγκοε. «Η παραβίαση των δικαιωμάτων μας συνεχίζεται».

Το 2018, ένας δικαστής αποφάνθηκε υπέρ της κοινότητας Α’ι Κοφαν και διέταξε την ακύρωση περίπου 20 παραχωρήσεων εξόρυξης που χορηγήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες κατά μήκος του ποταμού Αγουαρίτσο, καθώς και την αρχειοθέτηση 32 εργασιών που δεν είχαν ακόμη ανατεθεί.

Ωστόσο, η κοινότητα υποστηρίζει ότι οι αρχές ανέστειλαν μόνο τις παραχωρήσεις εξόρυξης, χωρίς να τις ανατρέψουν ή να τις αρχειοθετήσουν, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Οι δραστηριότητες σε 146 παραχωρήσεις εξόρυξης έχουν ανασταλεί στον Ισημερινό τους τελευταίους 15 μήνες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να αναφέρει τις παραχωρήσεις στην περιοχή Σουκούμπιος.

Οι κοινότητες Γουεοράνι αναζητούν προστασία για τα εδάφη τους, για να αποτρέψουν την ανάπτυξη επιχειρήσεων πετρελαίου στα εδάφη τους, αφού το δικαστήριο έκρινε το 2019 ότι η δημιουργία του πετρελαϊκού μπλοκ 22 παραβίαζε τα δικαιώματά τους.

Το εν λόγω μπλοκ πετρελαίου δεν έχει ακόμη κατακυρωθεί σε εταιρεία πετρελαίου.

«Θέλουμε απαντήσεις γιατί έχουν περάσει χρόνια», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζιλμπέρτο ​​Νενκίμο, πρόεδρος του έθνους Γουεοράνι. «Πρέπει να εκτελέσουν την απόφαση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στην χώρα με Βρετανικά όπλα θα απαντηθεί με χτύπημα σε βρετανική βάση.

Επίθεση στην Ράφα: Καταδικάζουν διεθνείς αξιωματούχοι

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα