ΑΘΗΝΑ
11:52
|
23.04.2024
Οι εταιρείες που λαμβάνουν κρατικά κονδύλια για την κατασκευή μικροτσίπ θα απαγορεύεται να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις στην Κίνα για μία δεκαετία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση θα απαγορεύεται να κατασκευάσουν «εγκαταστάσεις προηγμένης τεχνολογίας» στην Κίνα για μια δεκαετία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν περιγράφοντας σχέδια για αύξηση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών.

Οι απαιτήσεις εντάσσονται στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους περίπου 53 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κλιμάκωση της εγχώριας κατασκευής μικροτσίπ, τα οποία παράγονται κυρίως στην Ασία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι ελπίζει να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο για κρατικές επιδοτήσεις ύψους 39 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ. Το σχέδιο θα δώσει επίσης έκπτωση φόρου 25% για τα εργοστάσια παραγωγής μικροτσίπ όπου η κατασκευή ξεκινά από το 2023.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις για την παραγωγή μικροτσίπ να μην μπορούν «να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». «Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να επενδύσουν στην Κίνα, δεν μπορούν να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής στην Κίνα, δεν μπορούν να στείλουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο εξωτερικό».

«Αυτά τα κεφάλαια έχουν στόχο να βοηθήσουν τις εταιρείες να μεγιστοποιήσουν την κλίμακα των έργων τους. Θα πιέσουμε τις εταιρείες να γίνουν μεγαλύτερες και να είναι πιο τολμηρές», δήλωσε η Ραϊμόντο, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που λαμβάνουν κυβερνητικά κονδύλια θα πρέπει να «μας αποδείξουν ότι τα χρήματα είναι απολύτως απαραίτητα για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν επί του παρόντος περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς ημιαγωγών. Τα περισσότερα μικροτσίπ κατασκευάζονται σε εργοστάσια στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Ο νόμος για τα μικροτσίπ δεσμεύει συνολικά 280 δισεκατομμύρια δολάρια (282,3 δισεκατομμύρια ευρώ) για την κατασκευή και την έρευνα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ με την Κίνα. Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον είχε προηγουμένως αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θύμιζε «νοοτροπία ψυχρού πολέμου».

Η αμερικανική καταστολή της πώλησης τεχνολογίας στην Κίνα έχει ήδη αρχίσει να έχει αντίκτυπο, με τον αμερικανό σχεδιαστή τσιπ Nvidia να αποκαλύπτει την περασμένη εβδομάδα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν να σταματήσει να εξάγει στην Κίνα δύο κορυφαία τσιπ υπολογιστών για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα