ΑΘΗΝΑ
03:06
|
27.04.2024
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως είναι αναρμόδιο να διαλύσει τη βουλή. Με άλλα λόγια, η πολύμηνη, πολιτική κρίση βαίνει επιδεινούμενη...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ αποφάσισε σήμερα πως δεν έχει την νομική αρμοδιότητα να διαλύσει την βουλή, όπως ζητά επί μήνες το Κίνημα χιλιάδων υποστηρικτών του Σιίτη ιερωμένου πολιτικού ηγέτη Μοκντάντα αλ Σαντρ ένδεκα μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Οκτώβρη που δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα εκλογικό μπλοκ ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης που γίνεται στο φόντο πολύμηνης πολιτικής κρίσης που συνοδεύεται συχνά και από αιματηρές συγκρούσεις υποστηρικτών διαφορετικών κομμάτων με τις δυνάμεις ασφαλείας, η αστυνομία έκλεισε την είσοδο του Ανώτατου Δικαστηρίου και πήρε νέα, ενισχυμένα μέτρα στη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες.

Εικόνα

Την περασμένη βδομάδα, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 700 τραυματίστηκαν στη διάρκεια διήμερων συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων υποστηρικτών του Μοκντάντα αλ Σαντρ και αστυνομικών που σταμάτησαν μόνον όταν ο Σιίτης πολιτικός ηγέτης κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις στη Βαγδάτη.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μοκντάντα αλ Σαντρ δεν διαφωνούν με το αίτημά του για νέα προσφυγή στις κάλπες ωστόσο επιδιώκουν πρώτα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και μετά την διάλυση της βουλής. Ο αλ Σαντρ αντιτίθεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο καθώς τον Ιούνιο ανάγκασε τους περίπου 80 βουλευτές του κόμματός του να παραιτηθούν από το κοινοβούλιο σε μία αποτυχημένη προσπάθεια να επιβάλλει την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η πολιτική κρίση στο Ιράκ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιδεινωθεί περαιτέρω με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί επί μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα