ΑΘΗΝΑ
05:20
|
21.06.2024
Στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες κατηγόρησε τις μητέρες επίδοξες μετανάστριες ότι στέλνουν τα παιδιά τους σε επικίνδυνα ταξίδια χωρίς πρόβλημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Συγγνώμη»  μετά τον εύλογο σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του πως φταίνε οι μητέρες επίδοξες μετανάστριες για τον χαμό των παιδιών τους στη θάλασσα της Μεσογείου ζήτησε σήμερα ο Βενσάν Κοσετέλ.

Ο Κοσετέλ, που είναι ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο, σχολίαζε στο Twitter μια διαδήλωση στο Ζαρζίς της Τυνησίας στη μνήμη των μεταναστών που χάθηκαν στη θάλασσα, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Επικεφαλής αυτής της κινητοποίησης ήταν οι μητέρες αγνοούμενων.

«Κλαίμε για τις απώλειες. Αλλά αυτές οι ίδιες μητέρες δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ενθαρρύνουν ή να πληρώσουν για να επιβιβαστούν τα παιδιά τους (σε σκάφη) για αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια» έγραψε ο αξιωματούχος την Τρίτη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι καταδίκες γονιών στη Σενεγάλη, επειδή έστειλαν τα παιδιά τους στην Ευρώπη, μπορεί να βοηθήσουν, ώστε οι άνθρωποι να το ξανασκεφθούν και να μην ενθαρρύνουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια.

Ο Κοσετέλ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter γέμισε με επικριτικά –κάποιες φορές και βίαια– σχόλια για την «αναισθησία» του, ζήτησε συγγνώμη σήμερα.

«Τα σχόλιά μου ήταν εκτός τόπου. Λυπάμαι ιδιαίτερα τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους», έγραψε ο Γάλλος αξιωματούχος. Απέδωσε την αρχική αντίδρασή του «στην απογοήτευσή του επειδή χάνονται τόσες ζωές και οι διακινητές μένουν ατιμώρητοι», αλλά υπογράμμισε ότι «αυτό δεν δικαιολογεί τις δηλώσεις μου».

 Η οργάνωση Alarm Phone, η οποία θέτει στη διάθεση των μεταναστών που κινδυνεύουν στη θάλασσα έναν τηλεφωνικό αριθμό για να καλέσουν σε βοήθεια, ζήτησε την παραίτησή του Κοσετέλ, χαρακτηρίζοντας «κυνικές» τις δηλώσεις του. Πρόσθεσε ότι ο αξιωματούχος δεν φαίνεται να κατανοεί «τους σύνθετους λόγους που ωθούν τους ανθρώπους σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια».

Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ΟΗΕ «δεν τάσσεται υπέρ της καταδίκης των συγγενών» (σ.σ. των παιδιών που πνίγηκαν ή αγνοούνται), εκτός και αν εμπλέκονται σε εγκληματική δραστηριότητα. «Κατανοούμε απολύτως τις αντιδράσεις σε αυτήν την ανάρτηση και ο ειδικός απεσταλμένος ζήτησε συγγνώμη», πρόσθεσε. Η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της και τόνισε ότι στέκει πάντα «αλληλέγγυα σε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους».

Από τις αρχές του έτους 1.264 μετανάστες σκοτώθηκαν ή αγνοούνται στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πέντε προκλήσεις του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

Μπαράζ επαφών Κύπρου-Λιβάνου μετά τις απειλές Νασράλα

Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ο υποψήφιος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα